Oldalak

2012. május 16., szerda

Túl az írásbeli szakmai vizsgán

Már megszokhattátok, hogy rendszeresen beszámolok a végzősökkel kapcsolatos eseményekről. Azért is izgalmasak ezek a napok, mert osztályfőnökként és szülőként egyszerre élem át ezeket a napokat. A fiam most érettségizik, az osztályom pedig szakmai vizsgát tesz.
A szakmai vizsgán tegnap teljesítették az írásbeli, valamint az informatika feladatot. Az írásbeli mindig a legizgalmasabb, hiszen ezek központi feladatok, vagy ahogyan mi nevezzük ˝égből pottyant mesék˝.
Az írásbelin két feladatsort kellett megoldani. Sajnos, legjobb tudásom szerint ezen feladatsorok és megoldásaik nem kerülnek fel az internetre, ellentétben az érettségi vizsgafeladatokkal. Jó lenne, ha elektronikusan is hozzá lehetne férni később is a feladatsorokhoz gyakorlás képpen. Eddig még senki sem tudott választ adni arra a kérdésre, miért van ez így. Egy központi adatbázis létrehozása a szakmai tantárgyakat oktatók nagy része szerint javíthatná a vizsgára készülés hatékonyságát.
Amikor megláttuk, milyen kérdésekre kell válaszolni, az egyik szemünk sírt, a másik nevetett. Az egyik faladatsor a villanyszerelők részére elég nehézre sikerült. (A modulos rendszer specialitása, hogy azonos feladatsort írt az érettségizett technikus jelölt és a szakiskolai tanuló is.) A speciális szakmai kérdéssor vizsont olyanra sikerült, amelyet legszebb álmunkban kívántunk magunknak! Tényleg a leggyakrabban alkalmazott technológiára kérdezett rá, igazán életszerű példán keresztül. Első átnézés után úgy látom, sikeresen megoldották a feladatot tanulóink. Bízom benne, a többi vizsgázó is hasonlóan sikeresen teljesített a tegnapi napon.
Az összes vizsgázónak további sikeres felkészülést és eredményes vizsgákat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése