Oldalak

2012. május 14., hétfő

Grafikus szoftverek az oktatásban


Előző bejegyzésemben a nyílt forráskód és az free szoftver licenc volt a téma. Ez alkalommal tekintsük át az oktatásban használható ingyenes multimédia szoftvereket. Igyekeztem olyanokat górcső alá venni, melyek GNU GPL licenc alá esnek és lehetőleg „cross platform” alatt alkalmazhatóak.

A „cross platform” jelentése kereszt platform ami arra utal hogy a szoftvert több op.rendszerre is megírták, olyan technológiát használva, amely lehetővé teszi a minimális programozási munkával történő, eltérő op.rendszerekre való adaptálást. Ezek a szoftvertechnológiák szinte kizárólag nyitottak, és az esetek többségében az első verziók Unix-Linux rendszerekre íródtak. Elterjedt mondás, hogy a méltán népszerű GIMP (GNU Image Manipulation Program) a Linux Photoshop-ja”. 

Nem véletlenül van ez így hiszen nagyon hamar megjelent az igény a Linuxot használóktól, hogy a kereskedelmi irodai szoftverek hiányát pótolni kellene. Így született meg a német Star Division fejlesztésében a Star Office. A német céget felvásárolta a többnyire a Java-ról ismert Sun aki meghagyta a bevezetett márkanevet majd egy nem kereskedelmi változatot jelentetett meg Open Office.org néven.
 A Sun Microsystem Oracle által történt felvásárlását követően megjelen egy másik kiadása is LibreOffice néven. Ezekről már született egy kiváló blogbejegyzés Openvagy LibreOffice címmel.

Szinte sorszerű, hogy ezek a szoftverek sikerre vannak ítélve, és nem véletlen, hogy a nyílt technológiáknak köszönhetően, nagyon hamar megjelennek más, nem Linux rendszerre is.

DTP (DeskTop Publishing) kiadványszerkesztő szoftverek

Inkscape. Draw Freely. , avagy rajzolj szabadon

forras: inkscape.org

Ez a kiváló vektorgrafikus rajzoló program a kereskedelmi CorelDraw és Adobe Illustrator alternatívájaként jött létre Linuxra. Jelenlegi változatai már kereszt platformosak. Részletes blog beszámoló itt található.

Mivel az oktatási tevékenység során szükség lehet pár oldalastól a nagy terjedelmű dokumentumok előállítására, az Open/Libre/Oxydgene Office változatokon túl erre is található professzionális megoldás.
Az Adobe Pagemaker, Indesign, Frame Maker és Quark Xpress kereskedelmi szoftverek szolgáltatásait hivatott nyújtani a Scribus.


Scribus
Nyílt forráskódú kiadványszerkesztő

A Scribus egy modern felhasználói felület segítségével tartalmazza a professzionális kiadványszerkesztők jellemzőit, mint például a színek szétválasztását, CMYK és Spot Color támogatást, ICC színkezelést, PDF létrehozását. Új megközelítésű oldalkezelésével hatékonyan támogatja a nyomdai előkészítést.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése