Oldalak

2012. május 1., kedd

Szemünk fénye - 3. rész


Illusztráció: healthrisk.ca
Mint tapasztaljuk, a tantermek világítása túlnyomórészt messze áll az ideálistól. Hiába a technikai fejlődés meg a 21. század, sokszor nem tud többet nyújtani, mint gyerekkorunkban vagy szüleink gyerekkorában. Ezen tanárként ritkán áll módunkban változtatni, tehát abból főzünk, amink van. De azért nem reménytelen a helyzet. Hogyan használd, hogyan fordítsd javadra a világítást? 

Íme néhány javaslat annak érdekében, hogy kihozd a lehetőségekből a maximumot:
  • Használd. Ha belépsz egy terembe, nézz körül fenn is. A világítástechnika is egy eszköz a kezedben.
  • Világíts. Azért van a lámpatest. Sokszor nappal is szükséges, főként télen, fedett égbolt esetén. Ha lehet külön kapcsolni az ablakkal párhuzamos sorokat, akkor jól ki lehet egészíteni a természetes világítást az ablaktól távolabbi sorok bekapcsolásával, egyenletesebb lesz a világítás és így még energiát is megtakarítasz. Sötétben hormonálisan alvásra vagyunk programozva, könnyebben elálmosodik a diák, nehezebb koncentrálni, a látási feladat energiákat emészt fel és a tér is nyomasztóbban hat.
  • Sötétíts. A túlzott benapozás, főként télen, alacsony napállásnál kifejezetten kápráztat. A közvetlen napfény dinamikus árnyékhatásaival feldob, frissít. Egy viszonylag sötét tábla és a közvetlenül benapozott padok felületének fényessége közt több nagyságrend különbség is lehet, amihez oda-vissza pillantva csak nagyon fárasztó módon tud alkalmazkodni szem. Ha pedig napsütötte ragyogó arcokat látsz a teremben, tudd, hogy épp szemükbe süt a Nap.
  • Vetíts. Monitorok használatánál vagy vetítéskor az árnyékolókkal jól szabályozható az a kevés természetes világítás, ami még nem zavarja vetített képet, de még elég a jegyzeteléshez, olvasáshoz. Sose használj szabályozhatatlan mennyezeti világást vetítés esetén. Ha kint nagyon sötét van, 1-2 felfelé fordított fejű asztali lámpával be lehet világítani az egész termet, nagyon hangulatos. Ha az sincs, egy hátsó falra üres képet adó írás- vagy diavetítő is megteszi.
  • Cseréltesd ki, ami nem világít! Egy fénycső pár száz forint. Ha villog, mert még ilyen is van, akkor inkább ne használd, hihetetlenül stresszel. Ne engedd, hogy eltérő színhőmérsékletű fénycsövek legyen a teremben. Zavaró, káros. Ambivalens érzéseket és színes árnyékokat kelt. Ne hidd el, hogy jó, ha vegyesen van, és azt se, hogy nincs másik.
Ha a három részben idáig eljutottál, akkor nagyon kitartó hűséges olvasóm vagy, amit ezúton is szeretnék megköszönni. Bízom benne, hogy az 5861 betűből legalább 600 hasznosat is találtál, amit magaddal viszel.

2 megjegyzés:

  1. Ha megteheted használj ledes fénycsövet.
    nincs villogás, nincs UV.50% energiamegtakarítás mellett +30% fényáram, és 50000óra élettartalm.

    http://www.sollight.hu/

    Azért figyelni kell mert sok a bóvli ebben a témában is.

    Több rendszert telepítettem, a BME világítástechnikai tanszéke mérte le tőlünk függetlenül.
    A beruházás 24órás égési idő mellett 1,3 év alatt megtérül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Feri, vitatkoznom kell.

      A fénycső nem villog, csak fojtóval (de azt már ne használjuk, könyörgöm).
      A fénycső UV sugárzása elhanyagolható, ha csak nem múzeumi környezetben használod. Amíg átmész az utca túloldalára napsütésben, több UV sugárzás ér, mint egész nap a fénycső alatt ülve.
      Az említett LED csövek az azonos hosszúságú fénycsövek fényáramánál 50%-al KEVESEBBET sugároznak.

      A LED valóban a jövő fényforrása, de nem azok a típusok, melyek aktuálisan az említett honlapon találhatóak. Nem azért, mert termék vagy a cég rossz, sok ilyen LED-cső van és sok ilyen forgalmazó. Legalább 50 másik magyar honlapot fel kellett volna sorolni, ahol hasonlóak kaphatók.

      A baj az, hogy
      (1) ezek a LED csövek a kiváltott fénycsövek fényáramának csak 40-50%-val rendelkeznek. Szoktak azzal érvelni, hogy csak lefelé világít, de a tükör nem véletlen van a fénycsövek mögött, ráadásul pont a tükörrel irányítjuk a fényt a kívánt irányokba.
      (2) fényeloszláuk sajátos, független a lámpatestétől, amibe elhelyezik, tehát ápráztatnak, vagy legalább is megváltoztatják a tervezett egyenletességeket, megvilágítási szinteket.
      (3) egy részük bekötése a fénycsöves lámpatest működtető egységeinek az eltávolítást követeli meg, amely a lámaptest szabványossági vizsgálatait így a CE jel elhelyezését érvénytelenné teszi, és azt csak akkor lehet az úl LED csővel újra üzembe helyezni, ha az átalakító olyan lámpazestgyártó, mely felelősséggel elhelyezheti a CE jelet rajta és jegyzőkönyvezi az új mért értékekekt és regsztrálja a CE jel kiadását az átalakított típusra. A hivatkozott csövek már nem ilyenek, de
      (4) a LED-csövek egy része (már egyre kevesebb van forgalomban) nem felel meg a termékbiztonsági követelményeknek, ezeket azért lassan kivonják.

      Mindezek ellenére a LED-csövek előtt nagy jövő áll, de csak akkor, ha ezeket a hiányosságokat javítjuk. Van ma már olyan LED-cső, mely a fénycsövekkel teljesen azonos fénytechnikai és villamos paraméterekkel rendelkezik, ezek beruházási költsége olyan magas, hogy ma még csak nagyon hosszú idő alatt (10-15 év) térül meg, de nem lesz ez mindig így.

      A BME méréseket nem vonom kétségbe, biztos annyit fogyaszt amennyi rá van írva, biztos annyi a fényárama, amennyi a gyári adata, csak éppen messze áll a fénycsőtől.

      Összefoglalva:

      Jelenleg az a helyzet, hogy kb. fele pénzből kb. fele fényt kapsz, ha ezeket berakod. Így persze gyorsan megtérül, csak egyrészt szabálytalan, másrészt pedig almát a körtével hasonlítjuk össze a megtérülés-számításban.

      Törlés