Oldalak

2012. május 19., szombat

Multimédia ingyen avagy a pingvin ereje


A következőkben néhány, ingyenes, az oktatásban is alkalmazható multimédia megoldást mutatok be.

Audió szerkesztés


Ingyenes, nyílt forráskódú, platformfüggetlen szoftver hangok felvételéhez és szerkesztéséhez. Alapvetően Linux alá íródott de sikerességének köszönhetően minden jelentősebb platformon elérhető. Professzionális tulajdonságok segítségével támogatja a wav, mp3, ogg formátumokat. 26 beépített effektus segíti a hatékony szerkesztést. Ha valakinek ez kevés lenne, pluginek segítségével gyakorlatilag korlátlan kreativitást biztosít. Tetszőleges csatornákat használhatunk, ezeket vághatjuk és összeilleszthetjük, keverhetjük. További lehetőségek: spektrum- és frekvenciaanalizáló, valamint kiváló hangdigitalizáló.

A szoftver letölthető innen:


Videó szerkesztők

Rossz hír a „Pici puha” :) operációs??? rendszerek felhasználóinak, hogy professzionális videoszerkesztők ingyenesen erre a platformra csak korlátozottan találhatók.Ennek az oka egyszerű. Ezek az alkalmazások rendkívül nagy szoftver és hardver erőforrást követelnek. Ezért olyan op.rendszereken ahol az erőforrás kezelés hírhedten rossz, ilyen szoftverek működése rendkívül instabil és lassú. Open source megoldások kevés kivétel többnyire Linuxra, Free BSD-re vagy Mac-re léteznek.

Lightworks

Professzionális videó szerkesztő. Alapvetően nem nyílt forráskódú de ingyen használható.
A szoftver elérhető itt:

Live.
Professzionális videószerkesztő. Több videó és hang réteg kezelésére alkalmas, rengeteg beépített hatással. A projekt honlapja itt elérhető.

Avidemux


Keresztplatformos, egyszerű vágási és szerkesztési feladatokhoz tervezett videó editor szoftver. Számos fájl típust támogat, olyanokat mint az AVI, DVD kompatibilis MPEG, valamint kodeck segítségével az MP4 és ASF-et.
A projekt elérhető itt.

Cinelerra

Cinelerra egy igen fejlett nyílt forráskódú professzionális videoszerkesztő Három fő feladatra tervezték melyek a rögzítés, szerkesztés és vágás. Gyakorlatilag nincs határa a felbontásnak legyen az normál vagy akár nagy HD.





























A projekt elérhető itt.

CinePaint

Régebben FilmGimp néven volt ismert. A méltán híres Gimp egy forkjáról (speciális változat) van szó melyet filmek utómunkáihoz hoztak létre. Jelenleg Linux és Mac változata ismert. Érdekességként néhány ismert film melyeknek utómunáit a CinePaint segítségével végezték:

A projekt honlapja itt található.

3D modellezés


Az oktatás minőségére kihat a szemléltetés minősége. Ennek érdekében szükség lehet látványos 3D-s szemléltetésekre, szimulációkra. Ilyenkor jöhet jól a Blender. Ki ne hallott volna már a 3D studio max-ról vagy a Majáról? A nyílt forráskódú közösségnek hála, ezekre is van teljes értékű ingyenes megoldás. A Blender sztori is a Linuxnál kezdődött és napjainkban már szinte minden platformon elérhető. A szoftver jellemzőit sorolhatnám oldalakon keresztül, de inkább nézzünk körül itt vagy itt. A látottak magukért beszélnek! :) Ha valaki leszeretné tölteni, ne lepődjön a hihetetlenül kicsi méreten. A Linux filozófia eredménye miszerint „a hardvert pazarolni szörnyű dolog!” ellentétben a konkurenciával, ahol „ha már nem jó, legalább nagy legyen” elv a domináns. :)


A projekt honlapja

A teljesség igénye nélkül igyekeztem olyan alkalmazásokat bemutatni, melyek  hazánkban pillanatnyilag az oktatásba kényszerített fizetős operációs rendszeren is mennek és segíthetik a kollégák munkáját. Az említett programokat jómagam is régóta használom és oktatom. Természetesen az az oktatási intézményekben  használható GNU GPL alá eső szoftverek száma több tucatra/százra  tehető,de ezek "Microsoft Free"  változatok melyek kizárólag Mac-re vagy Linuxokra készültek. Későbbiekben ezekről is lesz szó.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése