Oldalak

2012. május 9., szerda

Open vagy LibreOffice


    Nemrégiben kollégákkal beszélgettünk az Open és LibreOffice-ról, és nem volt világos, hogy mi is a helyzet a népszerű irodai programcsomaggal. Ezért utána néztem.
    Tehát nyílt, vagy szabad az Office? Mindkettő, hiszen nyílt forráskódú és szabadon felhasználható. De félre a tréfával, nézzük meg mi is történt.
    A Sun Microsystems 1999-ben megvásárolta a StarOffice-t egy  német cégtől, majd OpenOffice.org néven nyílt forráskódúvá tette. 2009 nyarán az Oracle felvásárolta Sun-t. 2010 őszén a OpenOffice fejlesztői, félve hogy az Oracle befagyasztja a nyílt forráskódú szoftver fejlesztését, az akkori 3.3béta változatból származtattak egy saját változatot és megalapították a The Document Foundation szervezetet. A névviták elkerülésére LibreOffice névre változtatták a nevet. Az Oracle-t felkérték álljon a The Document Foundation mögé, de nem tette így teljes szakítás lett a vége. A fejlesztők többsége csatlakozott az a The Document Foundation-hoz. Magyarországon is szinte minden fejlesztő a LibreOffice mellé állt. Így mentették ki az OpenOffice-t a LibreOffice-ba.
    Az OpenOffice.org-ot az Oracle 2011. június 1-én kelt hír szerint átadta az Apache alapítványnak, tehát az OpenOffice is megy tovább önállóan. Épp tegnap 2012. május 8-án jelentették be a 3.4 verzió elkészültét. Magyar honlap.
    A LibreOffice jelenleg 3.5.3 változatnál tart. A LibreOffice-ról elismerő értékelésekkel találkoztam, jelentős fejlesztéseket hajtottak végre és rekordszámú fejlesztő csatlakozásáról számoltak be 2011-ben. Úgy tűnik, az átalakulás nem hogy visszavetette, hanem fellendítette a LibreOffice fejlesztését.
    Nagyon időszerű a szabad irodai programcsomagokkal foglalkoznunk, mert 2011 dec. 23-án elfogadott kormányhatározat szerint a közigazgatási intézményeknek olyan dokumentumformátumot kell használni, amely „nyilvánosan hozzáférhető, korlátozás nélkül alkalmazható és nemzetközi szabványügyi szervezet által elfogadott szabványra épül”. Ilyen az ODF amit a LibreOffice és az OpenOffice használ. A Tisztaszoftver program (oktatási intézményeket Microsoft szoftverrel ellátó program) kedvezményezettjei is egyre szűkülnek.
    Jómagam egyetértek a nyílkódú szoftverek használatával, hisz mára nagyon jól használható megbízható változatok vannak. Javaslom mindenkinek ezek használatát, de legalább a megismerésüket, lehet hamarosan rá is kényszerülünk. Irodai programcsomagban a LibreOffice-t ajánlom, csak pozitív tapasztalataim vannak vele.
Búcsúzóul figyelembe ajánlok egy kapcsolódó bejegyzést a blogból: Paradigmaváltás az oktatásban

Üdvözlettel: Dózsa Tibor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése