Oldalak

2012. május 7., hétfő

Projekt-alapú tanítás, virtuális LEGO építés


Projekt-alapú tanítás, virtuális LEGO építés
Néhány szó a LEGO-ról
A Lego világszerte ismert, igen sikeres építőjáték védjegyzett neve. A Lego termékek egymással minden esetben kombinálható és összekapcsolható építőelemekből állnak. Története a harmincas években kezdődött, mára nincs olyan dolog, amit ne lehetne megépíteni Legoból a több mint 10 ezer féle alkatrész segítségével.
A Lego alkatrészek kulcsfontosságú tulajdonsága, hogy kezdettől fogva egy rendszer elemeit képzik. Minden egyes sorozat, újonnan megjelenő készlet kompatibilis a már megjelent készletekkel. A Lego alkatrészek, mérettől, formától, színtől és funkciótól függetlenül, valamilyen módon biztosan összekapcsolhatóak a többi alkatrésszel.
Neve a dán leg godt kifejezésből származik, ami azt jelenti: jót játszani. A ma ismert Lego, ami műanyag játékok rendszere, 2008-ban ünnepelte 50. születésnapját.
A Catia 3D-s virtuális terméktervező eszköz rövid bemutatása
A Catia 3D-s virtuális terméktervező eszköz a DS multinacionális vállalat világvezető megoldása, olyan informatikai rendszer, amely lehetővé teszi a termék tervezését, modellezését, gyártás előkészítését, virtuális tesztelését.
Lehetővé teszi az egy projekthez tarozó, de földrajzilag távoli tervezők és a különböző szakterületek szakértőinek együttműködését, az összehangolt munkavégzést. Ösztönzi az innovációt, támogatja a kreatív ötletek megvalósítását a tervezésben, az oktatásban és az üzleti életben.
A termékek és a termékek kontextusainak, környezetének digitális változatának előállításával, majd valósághű szimulációkkal, a termékek virtuális tesztelésével kiválthatóvá válik a hagyományos fizikai tesztelések jelentős része. Az egyre fejlettebb virtuális tesztelési módszerek biztonságnövelő, anyag-, energia- és költségtakarékos, hatékony megoldásnak bizonyultak.
A DS 1981 óta támogatja az ipari tervezés hatékonyságát. Világszerte, számos iparágban, nagy OEM-ek, termelési láncok, kis és közepes vállalkozások alkalmazzák a DS Pioneer márka és Catia termékekek virtuális tervezési képességeit.
-              Ds Simulia – világvezető végeselem analízis szoftver felhasználásával valósághű események, jelenségek szimulációja, virtuális minőségvizsgálat, megfelelőségi tesztek, pld. a közismert töréstesztek.
-              Ds Delmia – gyártás- és termeléstámogatás
-              Ds Enovía – a közösséghez csatlakozó vállalatok termékinformációinak megosztása
-              Ds 3DVia termék életciklus menedzsment, a tervezéssel összehangolt termékleírás, oktatási, értékesítési és marketing funkciók.
 A DS képzési lehetőségek bemutatása
A Dassault Systems (a továbbiakban DS) Catia elnevezésű háromdimenziós tervezőeszköz alkalmazásával a DS University képzésein a hagyományos tantervi képzések mellett, virtuális osztályokban szórakoztató módon, a kreativitást igénylő, közkedvelt Lego építőjáték felhasználásával e-learning projektek működnek.
A Dassault System székhelye: 10, Rue Marcel Dassault, 78140 Vélizy-Villacoublay, FRANCE (Párizstól délnyugatra). 6 márkavédjeggyel 28 ország 11 üzleti szektorban vannak jelen. 3500 kutatót, 7875 alkalmazottat foglalkoztatnak.
DS márka védjegyei:
-              Ds SolidWork – gépészeti tervezés és szimuláció, csoportmunka támogatás
-              Ds Catia – funkcióorientált, integrált terméktervezés, fejlett tervezési, modellezési és szimulációs technika az ipari szektor, pld. autóipar, az űrkutatás, a robotika, és az energiaszektor részére, valósághű modellezés, OEM gyártók támogatása.
A DS minden korosztály számára biztosítja a tudományos és technikai eredmények által nyújtott tanulási lehetőségeket, a legújabb 3D-s és a termék életciklus menedzsment (Product Lifecycle Management, a továbbiakban PLM) technológia felfedezését az óvodában és középiskolákban, kifinomult PLM ismereteket nyújt a középiskolák és egyetemek részére.
A DS a mérnöki, műszaki technológia és design alkalmazásával elősegíti az innovatív projektek hallgatói és oktatói számára a fejlődést, a gyakorlásra lehetőséget biztosít.
Elősegíti diákok PLM készségének fejlesztését, a tehetségek kibontakozását annak érdekében, hogy felkészüljenek a 21. századi munkaerőpiacra, jó munkavállalási esélyük, lehetőségük legyen, felkészüljenek az új kihívásokra, a tisztább és biztonságosabb ipari termelésre, a környezet védelmére.
A felkészült és képzett 21. századi szakemberek az új ötleteikkel hozzájárulnak majd olyan új DS megoldásokhoz, amelyek elősegítik a termék tervezés továbbfejlődését.
A DS az alábbi, különböző szintű oktatási képzési lehetőségeket kínálja
-              elektronikus tananyag (E-learning)
-              minősített, tanúsított szakképzés (Certification Program)
-              felhasználói oktatás (Education Partner Program)
-              egyetemi képzés (DS University)
-              akadémia (Dassault System & Academic World)
A http://campus.3ds.com/ linken található DS közösségi platform fejlett e-learning módszereket biztosít, projekteket működtet, amelyeket az internet közvetítésével a világ minden tájáról igénybe tudnak venni a regisztrált hallgatók.
A DS Kampusz tanfolyamaira regisztrált hallgatók letölthetik és felhasználhatják a legújabb DS megoldásokat, a működő projektek eredményeit, a projektekben részt vevők pedig tapasztalatot, jártasságot szereznek a későbbi alkalmazásukhoz okvetlenül szükséges valódi csoportmunka terén.
A hallgatói szolgáltatásokhoz való hozzáférés a regisztráció típusától és a felhasználó részére megadott jogosultságoktól függő. A legalacsonyabb szintű regisztrációt kipróbálva számos anyag megtekinthetővé vált, de függőben maradt a Catia V5R19 Student Edition letölthetősége, amely a hallgatók részére kedvezményesen, kb. 90 GBP (angol font) ellenében megvásárolható.
A hallgatói regisztráció alapján megérkezett a SIMULIA Abaqus Student Edition program letölthetőségére az engedély. Ez a letöltött program remélhetően jó lehetőséget nyújt a továbbiakban a virtuális mérnöki rendszerek terén újabb tapasztalatszerzésre.
Az anyag összeállításakor a DS Kampuszon megtekinthető 36 projektből az alábbi 2 projektet sikerült  alaposabban megismerni:
·         aPlay LEGO with CATIA V6!” a „Projekt-alapú tanítás, virtuális LEGO építés” alcím alatt
·         az „International Design Project – Lego” projekt a „Nemzetközi/globális  LEGO modellezés Catia szoftverrel ” cím alatt. 
A projektek kihasználják az internet lehetőségeit, Skype, Youtube. stb. A Youtube  honlapon megtalálhatók a projekt eredményeket és a projektekhez készült oktató programok.

Kapcsolódó linkek:

Készítette: Szendreiné Bacsó Zsuzsanna
Budapest, 2012.05.07.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése