Oldalak

2012. május 11., péntek

Ötletek a számítógéppel támogatott mérésekhez

Néhány éve az iskolánk egy nagyon előnyös kapcsolatot ápol a National Instruments magyarországi részlegével, akik a mérésadatgyűjtés területén nagyon komoly technológiával rendelkeznek. Ennek a kifinomult rendszernek az oktatási célú változatával szeretnék minden érdeklődőt megismertetni.
Számtalan érv szól ezen eszközök használata mellett és ellen is egyaránt, de egy dolog biztos, a jövő az ilyen és ehhez hasonló eszközöké.

NI ELVIS munkaállomás

A National Instruments által fejlesztett és gyártott NI ELVIS (Educational  Laboratory  Virtual  Instrumentation Suite) termékcsomag a piacon egyedülálló,  kifejezetten a fizika és a műszaki tantárgyak gyakorlati oktatására tervezett számítógép alapú tervező és prototípus készítő munkaállomás.
A kifejezetten oktatási célokra fejlesztett termék egy eszközben egyesíti az összes olyan méréstechnikai funkciót, amely egy méréstechnikai laboratóriumban elengedhetetlenül szükséges. Az NI ELVIS egyszerű áramkörök hatékony és látványos tesztelését teszi lehetővé. A berendezés minden olyan területen alkalmazható, ahol próbapanelen összeállított áramkörök mérése szükséges, de különösen kényelmessé teszi azokat a teszteket, amelyekhez egy időben több típusú műszer alkalmazása szükséges.

Az NI ELVIS segítségével lecsökkenthetjük a laboratóriumok felszerelésének 
költségeit, mivel minden olyan eszközt tartalmaz, amelyre az oktatólaborokban szükségünk lehet  (pl. 
digitális multiméter, oszcilloszkóp, függvénygenerátor, programozható tápegység, akusztikai mérőegység, bode analizátor stb.).

A rendszer egyik oldalról költség hatékony, hiszen egy elektronikai mérőlaboratórium kialakítását teszi lehetővé kiváltva 13 különböző, nagy értékű mérőműszert. Másrészt a virtuális és valós világ látványos 
összekapcsolásával segíti a fiatalok érdeklődésének felkeltését a téma iránt.
Néhány példa az eszközzel oktatható tárgyakra: fizika, elektrotechnika, áramkörtervezés- és szimuláció, 
méréstechnikai alapok, telekommunikáció.

Remélem az eszköz viszonylag borsos ára ellenére nagyon sok oktatási intézményben lehetőség lesz a korszerű mérésadatgyűjtő rendszerek használatára.

Üdv.: 
Pócsi Lajos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése