Oldalak

2012. május 16., szerda

Egyre népszerűbbek napjainkban  a jól hangzó betűszavak. Ilyen az LLL is, mely az angol "lifelong learning" szóösszetételt takarja. Magyarul "egész életen át tartó tanulásként" szokták emlegetni. De mi is ez és miért van rá szükség. Nehéz lenne egymondatos fogalommagyarázatot adni arra, hogy mi az LLL. Én egy olyan oktatási, nevelési koncepciónak nevezném, amely a gyors technológiai és társadalmi változásosoknak való megfelelést szolgálja. Ez így nagyon pozitív és előremutató. Hiszen a tudás a fejlődés és a boldogulás útja (kéne, hogy legyen). Önmagában tehát az a koncepció, hogy mindenki fejlessze saját magát egész életében nem lenne rossz, de ennek feltételei nem adottak. Ha mindenki egyformán hozzáférne az információkhoz és technológiákhoz akkor ez hatékony és igazságos lenne..
De! Az ő számukra...
( Már 2009-ben több mint egymilliárdan voltak!)

nyilván nem magától értetődő ez


Ezenkívül az is elgondolkodtató, hogy milyen célt szolgál az egész koncepció. Miközben a világ kisebbik része egy expresszvonat sebességével húz el a gazdasági és műszaki fejlődésben, a világ nagyobbik része lemarad! És ismert a latin közmondás: "Vae victis!" (Jaj a legyőzötteknek!) Esetünkben inkább: "Jaj a lemaradóknak!"
Tehát míg az egész életen át tartó tanulás koncepciójának társadalmi céljai nem tisztázottak, addig módszertanának már vaskos irodalma van. Következő bejegyzéseimben ezekkel fogok foglalkozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése