Oldalak

2012. május 12., szombat

Igazgatók választása

Jelenleg nagy átalakítások zajlanak a hazai oktatásban, így nehéz véleményt alkotni egy folyamatosan változó, képlékeny rendszerről. Sok szempontból káros az átalakítás, sok szempontból hasznos és jó néhány szempontból szükséges. (Például a hazai csökkenő népességszám, gyerekszám miatt mindenképp)
Azonban történt változás az iskolák fenntartóiban is. Ez sok helyen problémákat okoz, hiszen az adott Önkormányzat nem szeretné elveszíteni az iskoláját, pláne, ha még fel is újította korábban. Más szempontból viszont olyan esetet is többet tudok említeni, amikor az államtól megérkezett az iskolafenntartóhoz a tanárok fizetése, azonban mégsem kapták meg időben. Miért? Mert a pénzt egyéb folyó kiadásokra elhasználták, és csak hetes késéssel utalták (amikor befolyt egy másik összeg teljesen másra). Így nehéz ebben objektíven állást foglalni.
A fenntartó változásával azonban az iskolaigazgatók személyét is újra kell pályáztatni, ez több kollégát is érintett. Amikor az egyes iskolának az igazgatóját csak "újra kinevezték", akkor még nem sok változás történt, de amikor új, esetleg távoli külsős ember érkezik a posztra, akkor már nehezebb a helyzet. 
Véleményem szerint a helyi közösségek rendkívül fontosak, és csak nagyon indokolt esetben érdemes ezekbe belenyúlni. Ezért véleményem szerint a fenntartótól függetlenül nem szabad a helyiek akaratával, vagy döntésével szemben kinevezésről dönteni, mert ilyen esetben az esetleges jó szándék is többet árt, mint használ. 

2 megjegyzés:

  1. Akkor egy kis iskolapélda, mintegy 5 évvel ezelőttről.
    Vidéki igazgató válsztási bohózat.
    Három jelölt, a tantestülettől az egyik 80%-os támogatást kapott, a másik 11%-ot, a harmadik 9%-ot.
    Mit gondoltok, ki lett az igazgató?
    Igen, kinevezték a 9%-ot kapót!
    Ennyit a helyi közösségek akaratának figyelembe vételéről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyönyörű baleset... Gyanítom, hogy nem egyedi eset. :(

      Törlés