Oldalak

2012. május 9., szerda

Digitális tananyagok hitelessége

Szerintem mindenkiben megfogalmazódott már néhány kérdés a digitális tananyagokkal kapcsolatban:
  • Miként juthatunk hozzá hiteles, megbízható elektronikus tananyaghoz?
  • A mai világban rendelkezésre álló információ áradat segítheti-e a megfelelő forrás megtalálását?
  • Az általunk talált forrás írója vajon szavahihető?
Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre választ adjunk mélyebben meg kell vizsgálnunk a szerzeményt. Nekünk pedagógusoknak feladatunk, kiszűrni a hiteltelen forrásokat a diákok számára. Segítve őket a helyes tanulásban. Ebben nagy segítségünkre lehetnek a különböző tanulást segítő rendszerek, tananyagtárak, lektor által véleményezett és többszörös szűrésen átesett cikkek, tananyagok.
Gyakran a diákok a „wikipedia.org” oldalról gyűjtik - szinte kizárólagosan - össze a tanuláshoz az információkat. Nincsenek tisztában azzal, hogy szabad enciklopédia révén bárki írhat bele és utólag javítják, vagy törlik a hibásan megjelenő cikkeket.
Nálunk a legjelentősebb digitális tananyagbázis, amit ajánlani szoktam az http://tudasbazis.sulinet.hu/hu. Ingyenes tananyagok sokaságával rendelkezik.
A jó tananyag számomra az, amelyet szakmai szakértők lektoráltak, és nem utolsó sorban pedagógiai céljainkhoz a legközelebb állnak.

1 megjegyzés:

  1. A wikipédia esetén a hitelességet a tömegek bölcsessége adja. Ugyanakkor az SDT hitelességében, hibamentességében sem szabad megbízni. Nagyon sok rajta a hibás tartalom. :(

    VálaszTörlés