Oldalak

2012. május 3., csütörtök

OKTATÁS másképp , TANULNI jobb körülmények között !

 Úgy gondolom, hogy mindenképpen meg  kell   hogy osszam mindenkivel  a következő történetet.
A lányom a pécsi egyetemről, az ERASMUSsal  (Európai Bizottság egyik legsikeresebb programja)  Németországban tanult fél évet. Ezen időszak alatt megmutattak egy  közel 2 éve felújított,  proffesszionálisan kialakított szakiskolai oktatási intézményt Nekik. Megérkezésükkor 10 fő minőségbiztosítási testületből 6 tanár fogatta őket, akik valamilyen szinten az iskola minőségbiztosítási rendszerét igazgatták, irányították.
Mi van náluk ? - nem szeretnék a részletekbe belemenni, de az bizonyos, hogy papíron nagyszerűen működik a minőségbiztosítási rendszerünk.
A fogadás után többek közöt egy szakmai TANMŰHELYET is meglátogattak. A látvány lenyűgöző volt a kialakításban, felszereltségben, a tanulók megjelenésében, egységességében, stb. -sorolhatnám a jelzőket. A minőségbiztosítási testület alapvető célkitűzése, hogy a TANULÓK szeressenek odajárni ! Szemléletükben a pozitív gondolkodás  és a szakmához való hozzáállás kiemelt szempontot jelent. A tanulók a DICSŐSÉG táblára kerülése motiváló hatással bir. Az iskola további célja a tehetség felkutatása, és gondozása a délutáni un. kreatív szakköri foglalkozásokon. A testület nyitott minden olyan kezdeményezésre amely az iskola fejlődését  előre viheti. Az elégedettségi analizis eredményeit a testület és a diákság megvitatja, és az ott elhangzottakat beépítik a programjukba. - nem mesés ? Persze ott is vannak problémák, pl a tanulók késése. A későn érkezők nem mehetnek be az órára, nekik külön foglakozás jut, ("KÉSŐK BÜFÉJE")  ami azt jelenti, hogy lazsálni  ott sem lehet, hiszen a pontos és prezíz munka fontos szempont.
    De miért is írtam le ezeket ?
    A lányom mikor látta a tényeket csak annyit gondolt !
  

                   " Én is ebben az intézményben szeretnék szakmát tanulni ! "

   Ugye egyszerűnek tűnik ?

1 megjegyzés:

  1. Teljesen jogos... Persze, azért óvatosan kell bánni az ilyesmivel. A mézesmadzag mindig nagyon csábító, de a valóság sokszor más. persze, van ott pénz, lehet kívülről látványossá tenni a dolgokat. Ugyanakkor a tanulni vágyó egyén idehaza is sok mindenhez hozzájuthat. Csak vágyni, akarni kell, és dolgozni érte. Ez utóbbi a mai világban érzésem szerint leértékelődött. Mindenki csak a másiktól várja a dolgokat, illetve, hogy Yoda-t idézzem: "Tedd, és ne próbáld" :)

    VálaszTörlés