Oldalak

2013. május 12., vasárnap

Szótanulás mobilon – program használata

Előző bejegyzésem folytatásaként röviden szeretném bemutatni a Szótár és gyakorló program használatát.

A program egyszerűen letölthető és telepíthető a „Play áruház”-ról, csupán rá kell böknünk a „Telepítés” feliratra, majd az „Elfogadás és letöltés” felirattal elindul a telepítés.

A program elindítása után – mobil telefon kialakításától függően – a telefon „Menü” gombjával előjönnek rejtett gombok. A „Segítség” feliratra bökve egy elég jó használati útmutatóhoz jutunk.

Beállítások

A Beállítások feliratot kiválasztva újabb menüpontok jelennek meg:
-          Betűméret
-          Szótár eltávolítása (ha már telepítve van)
-          Névjegy
-          Letöltés, frissítés – itt telepíthetőek a szavakat tartalmazó szótárak
Az „Automatikus programfrissítést” célszerű megjelölni, így mindig a legújabb programot használhatjuk.Alatta kiválaszthatjuk azt a szótárat, amit használni szeretnénk. Több nyelv közül választhatunk:
• Magyar - Angol - 184450 szó
• Magyar - Német - 37915 szó
Ezeken kívül
• Magyar - Francia
• Magyar - Román
• Magyar - Szlovák
• Magyar - Olasz
• Angol - Román
• Angol - Német
• Angol - Francia
• Angol - Finn
• Angol – Spanyol

 Most már használhatjuk a programot!

Itt jegyezném meg, hogy mire a program leírását befejeztem a programhoz lejött egy frissítés így a fent leírtak, már NEM a telefon Menü pontjával érhetőek el, hanem külön ikont kaptak és a képernyő felső sorában helyezkednek el. Így könnyebb lett az elérésük!!

 Főszótár

A kezdő képernyő a Főszótárt mutatja. A bal felső mezőben kereshetünk rá a kívánt szóra.
A jobb felső sarukban az adott nyelv ill. nemzet színeit láthatjuk. Itt válthatunk a nyelvek között. Például egy Magyar – Angol szótár esetében, ha a jobb felső sarokban magyar színek láthatók, akkor a magyar szavak között kereshetünk és a keresett szóra bökve az alsó sorban megjelenik a szó jelentése angol nyelven.
A kereső mező mellett található egy kis nagyító. Itt választhatjuk ki, hogy a beírt keresendő szöveg a „Címszó elejéhez passzol”-jon vagy a „Címszóban bárhol létezik” (A nagyító mellett ez látható -> 1:1), tehát bárhol előfordulhat. Én ezt javasolnám. Ennek jele egy csillag a nagyító mellett.
 


Leckék

A leckék ikonra bökve (egy felsorolást szimbolizáló ikon), megjelenik a „Leckék listája”. Ez természetesen kezdetben üres. A telefon Menü pontját kiválasztva hozhatunk létre új leckét a „Hozzáad új leckét” szöveg segítségével. Itt csak a lecke nevét kell megadni. Ezek után megjelenik a létrehozott, de még üres leckénk a listában. A telefon „Vissza” gombjával léphetünk vissza a Főszótárba.
 
Ha kiválasztunk egy leckét a következőket tehetjük:
-          - Lecke kiválasztása. Ekkor ha visszatérünk a Főmenübe, akkor a  jobbra egy kis nyíl mellett megjelenik a kiválasztott lecke. A képernyő jobbra és balra továbbításával választhatunk a Főszótár és a Lecke között.
-          - Hozzáad új leckét
-          - Töröl leckét
-          - Lecke név módosítása
-          - Lecke tartalom mozgatása (A lecke szavait átcsoportosíthatjuk másik leckébe)




 Lecke szavakkal való feltöltése és használata

Először azt kell eldönteni melyik leckéhez akarunk szavakat hozzáadni. Tehát ki kell választani a megfelelő leckét vagy létre kell hozni egyet. Ha most visszatérünk a Főszótárba, akkor a jobb sarokban a nyíl mellett a kiválasztott leckének kell lennie. Most már kiválaszthatunk egy szót, amelynek az alsó sorban megjelenik a jelentése vagy a hozzá tartozó jelentések. Ha most kiválasztjuk az egyik jelentést, akkor lehetőségünk van megnézni, hogy milyen kifejezésekben szerepel még ez a szó. De emellett itt adhatjuk hozzá a szavunkat a Leckénk „Leckéhez adja ezt” szöveg segítségével.
Most ha a képernyőt balra görgetjük átváltunk az előzőleg kiválasztott leckébe, ahol megjelenik a leckéhez hozzáadott szó is. Itt betűrendben láthatjuk a kiválasztott szavakat. Természetesen a nyelvválasztó ikonra bökve válthatunk a nyelvek között. Felső oszlopban a szavak alsó sorban az aktuálisan kiválasztott szó jelentése a másik nyelven. Most már indulhat a nyelvtanulás.

Kikérdező funkció

Ez a leghasznosabb szolgáltatása a programnak. Ha az elmosódott ember figurát jelképező ikont kiválasztjuk megjelenik a „Kikérdez” funkció.
Bal felső sarokban a leckék között választhatunk.
Jobb felső sarokban azt választhatjuk ki, hogy milyen nyelven kérdezze tőlünk a szavakat.A kettő között egy tölcsért szimbolizáló ikont láthatunk, amely segítségével kiválaszthatjuk, hogy a leckéhez tartozó összes szót kikérdezze vagy csak azokat, amiket nem tudtunk, elletve, amiket tudtunk.A jobb alsó sarokban az „Újraindítást” kiválasztva bármikor újraindíthatjuk a kikérdezést.
A bal alsó sarokban van az „Indítás” gomb.
 
A program feldobja az első szót a kiválasztott nyelven. A kikérdező legnagyobb előny, hogy a szavakat véletlenszerűen dobja fel. Átgondolhatjuk, a helyes választ és a „Mutasd” feliratot kiválasztva megnézhetjük a megoldást. A megjelenő jelentések mellett van egy halvány pipa jel, amit ha akarunk kiválaszthatunk, ha arra a jelentésre gondoltunk. Így a következő kikérdezésnél már beállíthatjuk a szűrést, hogy mely szavakat vegye figyelembe a program. A pipa kiválasztásával ezeket a szavakat nem veszi figyelembe, ha a szűrésnél az „ismeretlen” módot választjuk A bal alsó sarokban a „Következő” feliratot kiválasztva léphetünk egy másik véletlenszerű gombra.

Véleményem szerint a program nagyon hasznos lehet és könnyű a kezelése. Elérhető és letölthető a „Play Áruház”-ból mobilon vagy számítógépen, ha Google-ban rákeresünk a „Szótár és gyakorló program”  kifejezésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése