Oldalak

2013. május 13., hétfő

Átalakuló felnőttképzés



A felnőttképzés átalakul. Ősztől jelentősen drágulni fog a felnőttképzés. Ezzel a két mondattal találkozhattunk mostanában több hír bevezetőjében is.
A drágulás mellett további problémát fog okozni a képzésben résztvevőknek a képzési idő jelentős növekedése. Például egy most 280 órás logisztikai képzés ősztől 900 órás lesz. Ha heti öt nappal és napi 8 órával számolunk, akkor a 7 hetes képzés 22 hetesre időtartamra bővül. Ez komoly problémát fog okozni a munka mellett tanulóknak, hiszen a példaszámítással ellentétben csak heti egy vagy két alkalommal van oktatás, tehát szélsőséges esetben több év is lehet egy újabb végzettség megszerzése, szemben a mostani néhány héttel esetleg pár hónappal. Belátható, hogy ez semmiképp sem kedvez annak aki dolgozik, de annak sem aki épp munka nélkül van, és egy átképzéssel el tudna helyezkedni. Ha még az idő problémáját meg is oldja valahogyan a jelentős költségnövekedés már egészen biztosan elgondolkodtatja a tanulás megkezdésével kapcsolatosan. A munkáltatók pedig biztosan kevesebb embert fognak küldeni a képző intézetekbe, hiszen így jelentős időre „elvesztik” dolgozójukat. Az újságcikkek írói több képzési központ véleményét kérdezték az átalakítással kapcsolatban, összefoglalva elmondható, hogy az átalakítás lényegét és miértjét sehol sem értik.
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési Igazgatóságának főigazgató-helyettesi jogkörben eljáró főosztályvezetője, Pásztor Tibor szerint a mostani szakképzések elavultak, emiatt szükséges az újraszervezés. A most megszerezhető nagyjából 1300 szakma 632-re csökken. Pásztor szerint az új képzések ellenőrizhetőbbek, minőségibbek.
Az oktató központokban még tart a „hajrá”, mindenki a régi rendszerben szeretne beiratkozni, rengeteg időt és pénzt megtakarítva ezzel, miközben ugyanazt a szakmát tanulja, mint a már új rendszer szerint kezdők.
Bízzunk benne, hogy a rendszert még annak teljes szétesése előtt ésszerűsítik, és az „élethez” igazítják, hiszen eddig sem „csak úgy tanítgattak” a központok, hanem előzetesen akkreditált tananyagból folyt/folyik az oktatás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése