Oldalak

2013. május 14., kedd

Stop cyberbullying!

Amint azt már korábbi bejegyzésemben jeleztem, a közelmúltban volt alkalmunk részt venni egy - az online bántalmazásról szóló konferencián. A cyberbullying (online bántalmazás) internetes felületeken megvalósuló szándékos tevékenység, melynek célja a bántalmazott megalázása, megszégyenítése, közösségből való kiközösítése. A téma jelentőségét az is mutatja, hogy számos cég és társadalmi szervezet állt támogatóként az esemény mellé. Többek között a Magyar Telekom Nyrt., Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, és nagy örömünkre a BME Egyetemi Hallgatói Képviselete, ami azt mutatja, hogy sok-sok felelősen gondolkodó magyar fiatal tartja fontosnak a társadalmi szerepvállalást, főként a korosztályukat érintő, olyan súlyos jelenségek felismerésével, megoldásával kapcsolatban, mint az online bántalmazás. Az iskolai zaklatás ma már az Internet felületeire is kiterjed, aminek súlyosabbak a következményei, hiszen ezek a tartalmak gyakorlatilag örökké megmaradnak és beláthatatlan számú emberhez eljutnak. Sajnos az elmúlt években tragédiák sora világított rá arra, hogy egy rendkívül súlyos, egyre terjedő társadalmi problémáról van szó, olyan jelenségről, ami több esetben szorongáshoz, depresszióhoz, fiatalkori drog - és alkoholfogyasztáshoz, vagy akár öngyilkossághoz vezetett.
A rendezvény több oldalról igyekezett körbejárni, megvilágítani a problémát szakértők segítségével. Egyrészt a jogi vonatkozások irányából, mely a következő kérdésekre igyekezett választ adni:
Mikortól számít az online bántalmazás bűncselekménynek? Milyen szervhez fordulhatunk, milyen eszközeink vannak jogaink érvényesítésére? Továbbá az előadó rámutatott a jogalkotó és a jogalkalmazó szerepére, felelősségére és hiányosságaira.
Másfelől moderált beszélgetés során jogász, biztonsági szakértő, adatvédelmi és online veszélyek specialista, internetes cégvezető a tág környezet- az állam és a multinacionális cégek szerepét és felelősségét vizsgálva kereste a választ többek között a következő kérdésekre: Hogyan ütközik az adatvédelem, az információbiztonság és a véleménynyilvánítás szabadságának biztosítása a közösségi oldalak érdekeivel? Mit tud tenni a biztonságos internethasználat megvalósításáért egy telekommunikációs cég?
Egy másik kerekasztal beszélgetés pszichológus, családterapeuta, szociológus, újmédia-kutató bevonásával pedig a szűk környezet - család és az iskola - szerepét vizsgálta a gyerekek médiafogyasztásának befolyásolásában. Milyen társadalmi és kommunikációs hatások rombolják az egészséges énkép kialakulását? Hogyan hat az internetes viselkedéskultúrára a virtuális tér adta arctalanság? Mit tud tenni a szülő, az iskola és mit tud orvosolni egy segítő szervezet?
A konferencia mindenképpen nagyon érdekes és tanulságos volt, mert kaptunk néhány fogódzót arra vonatkozóan, hogy mit tehetünk tanárként, osztályfőnökként ilyen esetekben. További segítség az, hogy neves szakemberek vállalnak iskolákban gyerekeknek szóló előadásokat, beszélgetéseket, tanácsadást ebben a témában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése