Oldalak

2013. május 6., hétfő

Csipkevilág 4 (befejező rész)




Kalocsai motívumok, igazi hungarikumnak számítanak. A nagyvilágba is ez azonosít be minket a népművészet terén. Számtalan sztáron lehet látni, fel feltűnik külföldön is. Hazánkban soha nem volt ennyire népszerű, minden ruhadarabon, kiegészítőn megjelenik.


Mibe rejlik vonzereje? Ez olyan talány, amit talán meg se tudunk fejteni. Sokszínű, vidám és mindenki megtalálhatja a magának való színkombinációt. Ezen túl egyszerű a motívumvilága és mint az utóbbi időben is látható, mindenen jól mutat. Nyomtatva, hímezve, kerámiákon stb.
            Kalocsán és környékén elsősorban vászonra hímeztek pamutfonallal a XIX. századtól kezdve, eleinte lyukhímzéssel tiszta fehér hímzőfonalat használtak az ágynemű, párnavég, asztalnemű díszítésére, később pedig betöltő laposöltéssel a virágokat, száröltéssel pedig a különböző virágmotívumok, vagy pl. a paprikamotívum szárát, vonalas díszítményeket készítették élénk színekkel. A legismertebb, alkalmazott sajátos, helyi elnevezésű színek: tulipiros, lángszín, borszín, libazöld, irigy-sárga, fecskenyak-vörös, vadgalamb-kék, gálic-kék, bársony-kék.
A varrógép elterjedésével a 20. században sajátos iparág alakult ki ezen a vidéken: a kalocsai gépi hímzés, amely "riseliős" néven terjedt el. A riseliős hímzés csipkeszerűen áttört felületet ad.


Ma ismert, a kalocsai hímzések készítésénél használt további öltéstechnikák: angol madeira (gádoros), bekötés vagy pókozás, borsólyuk, gépöltés vagy tűzőöltés, huroköltés szélre illetve felületkitöltésre, laposöltés, lyukhímzés, riseliő vagy lábazás, slingelés, száröltés.
Igen elterjedt minták, motívumok a virágornamentika, amelyek a mezőkön és kertekben megtalálható virágokat tartalmazták: ibolya, csillagvirág, liliom, pillevirág, tulipán, szegfű, harangvirág, margaréta, orgona, fukszia, árvácska, rózsa, rózsabimbó, a híres kalocsai piros paprika, különböző bogyók, nefelejcs, gyöngyvirág stb.
A kalocsai motívumvilágban páratlan összeillesztését láthatjuk a csipke és népi motívumdíszítések alkalmazására. 

A kalocsai népművesség méltán válik hazánk védjegyévé, a régi motívumvilágot képes új formában közvetíteni mindenki számára. 
Remélem sorozatom végére érve kissé más szemmel nézzük e régi magyar mesterséget, a csipkekészítést, a hozzá kapcsolódó hagyományokat és lehetőségeinkhez mérten méltán leszünk büszkék arra, amit elértünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése