Oldalak

2013. május 6., hétfő

facebook az iskolában

A mi iskolánk, ahol tanítok egy Módszertani Intézet középiskolások számára. Ez amolyan második esélyt adó intézmény. A nyári évkezdő értekezleten felmerült az informatika terem használatának rendje. Több kollega (általános tárgyakat tanító) felvetette az internet vagy legalább a facebook letiltását. A mi isntézményünkben szegregált oktatás van enyhe értelmi fogyatékosoknak (2 osztály), a többi osztályban pedig diszes gyerekek vannak. Az idén 5 darab 9.-es osztály indult. Az első informatika órákban néztem, mihez kezdenek a gyerekek, mit tudnak. Persze mindenki a facebookot vette elő, és addig nem nyughattak, amíg mindenki mindenkit be nem jelölt az új osztálytársak közül. Aztán chateltek, levelezgettek, megmutatták ki hova járt, kinek ki volt a tanára, hol lakik stb.
Aztán elgondolkoztam. Minek is kellene levenni ezt a facebookot? A gyerekek jobban kibontakoztak, mint a korábbi csapatépítő osztályfőnöki órákon. Olvastak, írtak, szöveget értettek, vagyis minden olyant csináltak, amire egy diszlexiás gyereknek szüksége van.
Aztán telt az év, de még mindig minden szünetben tele az informatika terem, és kivétel nélkül mindenhol a facebook megtalálható. De mit is néznek a gyerekek ott? (Érthetetlen, mert számomra 10 perc után unalmas.) A http://tanarblog.hu/internet-a-tanoran/1761-facebook-az-eletuenkben-kutatas -ban ezt találtam: "A következő kérdés: mire használjuk a Facebook-ot? 60% rendszeresen frissíti a profilját, leginkább 'mi jár a fejedben' posztokkal. Szintén szívesen töltenek fel képeket (41%), és játszanak játékokat (31.8%). "
És még egy érdekesség: " Ami azonban nagyon érdekes, az a Facebook 'barátok' száma. Az ember 'barátbefogadó képessége korlátozott, nem nagyon tud senki egyszerre 1000 emberrel kapcsolatot tartani - akár úgy, mint ismerősők. Mégis a megkérdezettek 3.5%-ának 1000+ barátja volt. Ezzel a csoporttal azért szívesen megnéznék egy fókuszcsoportot :) A legtöbb alanynak egyébként (38%) 1-100 közötti barátja volt, de tipikusan 100-400 közöttre tehető egy atlagos egyetemista Facebook barátjainak a száma. Szintén nem meglepő, hogy az egyetemistáknak valamivel több barátjuk van, mint a végzetteknek."
Most akkor kell a facebook vagy nem kell az iskolában?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése