Oldalak

2013. május 6., hétfő

A Számítógépek átveszik a hatalmat


A tudományos fantasztikus irodalomban sok példáját látjuk annak, hogy a számítógépek, okos gondolkodni tudó robotok átveszik az irányítást az emberektől. A régebbi könyvekben a külsőre ember formájú, gondolkodni tudó, érzésekkel rendelkező robotok lázadtak fel. A lázadás véres támadásokban, fizikai erőszakban nyilvánult meg, mintha a robotok egy másik állam katonái lennének és a céljuk az emberek leigázása.
A modernebb víziók már nem az ember formájú robotok lázadását sugallják, hanem a hálózatok összeomlását esetleg a hálózat önálló működését. Előfordulnak olyan esetek, amikor a hálózat kel önálló életre és szerez hatalmat vagy a hálózatokon keresztül kisebb embercsoportok akarnak hatalmat szerezni az emberek felett. (pl.: A hálózat csapdájában, Mátrix, stb.)
A valóság általában sokkal egyszerűbb és szörnyűbb tud lenni, mint az írók által kitalált történetek, filmek. A valóságban a változások nem drasztikusan következnek be, hanem szép lassan folyamatosan, szinte észrevétlenül történnek. Nem a gépek akarnak igába hajtani bennünket, hanem mi a gépeket. Mindent irányítani, kontrollálni és látni szeretnénk, de azonnal „on-line” módon. Tipikus példa erre az „okos telefonok” használata. A rengeteg hasznos tulajdonság mellett olyan szolgáltatások, lehetőségek, szórakozások jelennek meg, melyek a hasznos funkciókat csak úgy tudják kifejteni, ha sok időt töltünk el vele. (pl.: facebook).  
A sok információ leköti az új generációt, a gyerekeket, függőség alakul ki bennük a hálózat használatára, egy virtuális gyorsabb világban szeretnének élni, amit folyamatosan tökéletesítenek, fejlesztenek számukra. Ez most nem jelent nagy problémát, hiszen főleg diákok használják és az idősebb nemzedék nem. A fejlődési ütemet tekintve azonban ez az arány egyre nagyobb lesz.
Ezt az ütemet gyorsíthatjuk, ha tovább növeljük a hasznos és érdekes szolgáltatásokat, információkat a virtuális hálózaton.  Ezért fontos, hogy a hálózati ismeretek, virtuális alkalmazások  mellett tanítsuk meg a diákokat a hagyományos ismeret szerzésre és kapcsolattartásra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése