Oldalak

2013. május 12., vasárnap

Az idén népszerű a tanárképzés



"Az osztatlan tanárképzés első pillanatban úgy tűnik, ha nem is fordulatot, de elmozdulást hozott a pedagógusképzés iránti érdeklődés tekintetében. Ha ilyen az első év, a kívánt fordulat is meglesz néhány éven belül" – hangzott el Kaposi Józseftől, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatójától hétfőn (2013.05.06.) egy a tanárképzés megújításáról tartott konferencián.  A főigazgató még hozzátette: Magyarországon is igazzá válik, hogy az oktatási rendszer a pedagógusok minősítésétől és minőségétől függ, és idővel a legjobb minősítésű és minőségű pedagógusok lesznek a pályán.
A köznevelésért felelős államtitkár szerint az egyik legfontosabb, hogy ősztől visszaáll az osztatlan, kétszakos rendszer. A szakterületi követelmény a képzés első három évében azonos, majd szétválik az általános és középiskolai tanárképzés.  A gyakorlati időt mindkét esetben 1 évre emelték.
Az idén összesen 675 fő felvételizik természettudományi tanár szakokra, szemben a 2009-es 114-gyel. Hoffmann Rózsa a növekedést a pedagógus-életpályamodellben és az ehhez kapcsolódó jelentős fizetésemelésben látja. Ide kapcsolódik a Klebesberg-ösztöndíj rendszer, mely keretében 25 ezer forintot kaphatnak a hallgatók, sőt egyes kiemelt esetekben ez akár 75 ezer forint is lehet havonta.

Bízzunk benne, hogy ezek a változások tényleg pozitívak lesznek és javulni fog a tanári pálya társadalmi és anyagi megbecsülése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése