Oldalak

2013. május 13., hétfő

Online KönyvTár avagy milyen lehetne egy O-book Store?

Bevezető gondolatok és kérdések

Kezdenek elterjedni az ebook-ok. Van is nekem rengeteg (több száz GB) méghozzá rendszerezve. Lassan mindenhol elérhető az internet, sok helyen van free wi-fi, vagy szimplán a mobilnetre fizetünk. Felmerült rengeteg kérdés bennem:

  • Miért kellene több száz GB ebookot magammal "cipelnem", ha teszem fel online is olvashatnám?
  • Miért kellene leválogatnom, amit épp szeretnék olvasni, és külön átmásolnom az ebook olvasómra a könyveimet?
  • De még tovább megyek: Miért ne lehetne bármikor elkezdenem egy bármilyen új könyv olvasását?
  • Meglátom az M3-as metró üvegén a könyv hirdetést (rengetegszer látok ilyet), megjön a kedvem hozzá, hogy elolvassam, miért ne kezdhetném el rögtön az olvasását?
  • Miért kellene az egész könyvet letölteni és kifizetni, ha csak az első pár oldalt olvastam el?
Ezekre nem találtam választ seholse, ezért úgy gondoltam, hogy sajátmagam válaszolom meg: Obook Store.

Forrás: http://rviktor87.hu/obook-store.html


Honnan az elnevezés?

Az elnevezés az "online book" vagyis online könyv szóból származik. Így lett oBook (használva kötőjellel, vagy kötőjel nélkül, második betű naggyal, kinek ahogy tetszik). Az angol "store" szó pedig raktárt jelent. Vagyis magyarra "fordítva" Online KönyvTár. Az obook tulajdonképpen az ebook online formája. Mivel az internetes vagyis az online megjelenítés nagyon sok plussz lehetőséget nyújt az offline megjelenítéshez képest, ezért szinte teljesen új "műfajnak" számít az obook.

Az oBook Store elképzelés

Első lépésként mint Private oBook Store-nak van értelme a szerzői jogok miatt. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó csak az általa feltöltött dokumentumokat, könyveket olvashatja, és csak ezekben lehetne keresnie. Ez lenne a v1.0. Pénzt a tárhelyért kellene fizetni, mert az nincs ingyen a szolgáltatónak se.
Második lépésnek pedig meg lehetne osztani ismerősökkel a feltöltött dokumentumokat. Ez további kérdéseket szül, viszont hely híján ezt nem boncolnám ki.
Harmadik lépésben pedig a kiadói funkciók ellátása lenne a központban. Digitális könyvmegjelentetés olcsóbban, nagyobb haszonnal, több (statisztikai) visszajelzéssel.

Felhasználása a tanulásban, tanításban, kutatásban

Tanulásban: Elsősorban az olvasó kényelmét szeretnénk biztosítani bizonyos ergonómiai szabályok betartásával, így hatékonyabbá válhatna az online információfeldolgozás.
Tanításban: Nem lenne szükséges ppt vagy pdf használata, hanem egy (frissített) böngésző bőven elég lenne vetítések megoldására.
Kutatásban: Megkönnyíthetné a szakirodalmakban való keresést, rendszerezést. Ezt különböző fejlesztésekkel hatékonyabbá lehet tenni. Erre nem térek ki hogyan, mert a részletekben rejlik az ördög ;)

Üzleti model

Az első lépésben, amikor csak saját dokumentumaink között járkálhatunk magáért a tárhelyfoglalásért kellene fizetni. 10-50 MB ingyen lehetne.
Második lépésben, amikor nem a saját dokumentumaink olvasgatjuk, akkor magáért az információ megjelenítésért kellene fizetni. Természetesen potom összegekről lenne szó. Nagyságrendben gondolkodva elfogadható lenne 500 A/4 oldalnak megfelelő tartalom elolvasása 500 Ft. Azért megjegyzem, hogy pl.: egy 500 oldalas Tannenbaum könyv van vagy 5 000 Ft, az egyetemistának erre nincs pénze. Viszont 500 Ft-ja lenne rá.
Harmadik lépésben kiadóval illetve szerzővel való megegyezés alapján történne a díjazás. Az alap elv, hogy jusson és maradjon is. Szerintem megoldható.

Előnyök

  • Megoldható lenne laponkénti megjelenítést fizetni, amennyiben nem saját könyvet olvasunk pl.: 1 lap 1 Ft díjszabással. Így egy 500 oldalas könyv csupán 500 Ft-ba kerülne.
  • Csökkenhetne a könyvben megjelenő tartalmak ára. Ez alatt azt értem, hogy egy 500 oldalas könyv megvan 5000 Ft, míg egy obook 500 oldalra elég lenne 500 Ft is.
  • Rendszerezhetnénk könyveinket
  • Lehetne keresni az összes általunk vagy akár mások által feltöltött dokumentumban (ez hasznos lenne szakirodalomban való keresésekhez)
  • Kis mennyiség mellett ingyenes
  • Olcsóbb megoldás, mint a könyvvásárlás
  • Nagyobb hasznot szakíthatna a szerző ebben a konstrukcióban, mintha "szabványos" kiadóval adatná ki a könyvét.
  • Nem kell plussz programot telepíteni az olvasásához, elég egy korszerű böngésző.

Hátrányok

  • Bizalom kell a szolgáltató felé.
  • Kellemetlen, ha nem elérhető a szolgáltatás.
  • Nagyobb mennyiségű felöltés esetén pénzbe kerül.
  • A kiadókkal egyeztetni, tárgyalni kell ha együttműködésről lehetne szó.
  • Régebbi böngészőkön nem feltétlen optimálisan olvasható a tartalom.

Hol lehetne a probléma?

A szerzői jogok és a kiadók lennének a problémás részei az elképzelésemnek. Főleg azért, mert a (könyv) kiadóknak konkurencia, mert ez tulajdonképpen egy új (fajta) kiadó lenne a jelenlegi piacon, és nagy eséllyel   a jelenlegi kiadók bevétele csökkenne ez által.
De megoldásként fel tudnám ajánlani, hogy bérelhetik a rendszert, és megállapodással sokminden megoldható.

Személyes összegzés

A jövő afelé halad, hogy mindent most és azonnal akarunk megszerezni. Legyen az tudás, könyv, barátnő, szexpartner, szóval minden. Ez a rendszer nagy segítség lenne a jövő emberének a tudás vagy szórakoztató irodalom azonnali szolgáltatásában, mindezt költséghatékonyan a felhasználók legnagyobb megelégedettségét célul tűzve. Ennek elterjedése több évet venne igénybe, de a lassú víz partot mos :)

Az egészben az tetszik a legjobban, hogy ezt az egész rendszert képes vagyok megvalósítani, megvan a megfelelő eszköz, technikai és technológiai tudásom is hozzá. Ha minden jól megy, a nyár végére elkészülhet a béta verzió.

Forrás: http://rviktor87.hu/obook-store.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése