Oldalak

2013. május 11., szombat

Megújuló energia a megújuló szakképzésben



2012-ben átadták Pécsett a Megújuló Szakképzések Házát. Az elnevezés utal az épület modern gépészeti rendszereire, mely megújuló energiák segítségével is  kiegészíti az épült fűtés és HMV ellátását a meglévő (és szintén felújított) hagyományos gázkazánnal történő melegenergia előállítás mellett. A kialakított modern gépészeti rendszer amellett, hogy energia- és költséghatékonyan állítja elő a meleg energiát a tanulók oktatásában is szerepet játszik, hiszen a rendszer megismerésével a tanulók elsajátíthatják a modern kor követelményeinek megfelelő fűtési rendszer kialakítását. Az épületben fan-coil rendszer is üzemel, mellyel kapcsolatban például az alábbi előnyöket testközelből ismerhetik meg:
Fan-coil készülékek vezérlésére, szabályozására alapvetően két lehetőség van. Az egyik a termosztátos megoldás, a másik az intelligens szabályozó egység – IRC- alkalmazása.
A termosztátos megoldás viszonylag egyszerű, ám számos olyan beállítási és egyéb funkcióval nem rendelkezik, melyeket az intelligens szabályozó készülékek használatával elérhetünk. Ezen szabályozó készülékek buszrendszeren keresztül összeköthetőek mind egymással, mind pedig a központi kezelőegységgel, opcionálisan a felügyeleti számítógéppel.
A fan-coil készülékek működését a központi kezelő és az időprogram engedélyezi. Automata üzemmódban az intelligens helyi szabályozó készülék választja ki a ventilátor fordulatszámát a helyiségben elhelyezett kezelőegység által mért hőmérséklet és az alapjel összevetésével.
Az alapjel központilag állítható, akár helyiségenként más-más értékeket megadva. A központi alapjelhez képest az adott helyiségben használt alapjel értéke ±3-5 °C-al eltolható a helyi kezelőegység (távállító) segítségével. Ettől az alapjel eltolási értéktől természetesen eltérhetünk, csupán az üzemeltető szándáka az, mely meghatározza mennyi beavatkozást enged meg az adott helyiségben tartózkodóknak.
Önálló intelligens szabályozókészülék által megvalósított fan-coil szabályozás több energiatakarékossági funkciót is tartalmazó program alapján működik. Ezek lehetnek az ablaknyitás érzékelőkkel megvalósított működés-engedélyezés (nyitott ablakoknál a szabályozó készülék korlátozza a fan-coil működését), vagy az időprogram alapján történő működtetés (nem használt időszakokban (hétvégék, ünnepnapok, esti időszak stb…) automatikusan csökkentett üzemmódban működteti a fan-coil készülékeket (csak temperálást végeznek a készülékek).
További előnyökként tekinthetők az alábbiak: 
  • a tényleges helyiséghőmérsékletek egy központi kezelési helyen ellenőrizhetők,
  • az adatgyűjtés korlátozottan megoldható; az adatok egyszerűen elemezhetők, továbbfeldolgozhatók,
  • a helyi kezelési funkciók tiltásával és engedélyezésével a munkatársak „hőérzet-beavatkozás igénye” megfelelően kontrollálható,
  • mozgásérzékelők alkalmazásával a helyiségenkénti egyedi üzemmódváltások automatizálhatók (jelen tervnek nem része). 
 Ezen rövid összefoglalóból is látható, hogy a magasabb beruházási költség üzemeltetés során egész biztosan megtérül, rendszerünket pedig teljes kontroll alatt tarthatjuk. Bízzunk benne, hogy egyre több helyen kapcsolják össze a szakmai képzést hasonló rendszerekkel, naprakész tudást adva ezzel az iskolából kikerülő -de tényleges gyakorlattal még nem rendelkező - szakembereknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése