Oldalak

2013. május 16., csütörtök

Neptun rendszer



Felsőoktatási tanulmányai során manapság mindenki találkozik valamilyen tanulmányi rendszerrel. Ezek közül az egyik legelterjedtebb a Neptun. Ez a program egy komplex tanügyi rendszer, amely a felsőoktatási intézmények tanulmányi és pénzügyi adminisztrációját, oktatási, oktatás-szervezési feladatainak regisztrálását és információs rendszerét látja el. Számos intézmény használja a magyar felsőoktatásban. Az eltérő igényeket alakítható formájának és paraméterezhetőségének köszönhetően a gyakorlatban is tudja kezelni.
Az Óbudai Egyetemen is a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszert használják, így mindegyikünknek van már saját tapasztalata is vele.
Ezek a tapasztalatok eléggé változatosak lehetnek, akár jók, akár rosszak. Sok hallgatótól hallottam például, hogy kényelmetlen várakozni a „bejutásra” a nagyon terhelt időszakokban és úgy általában véve sokaknak van ötlete arra, hogy hogyan kéne másképpen működnie a rendszernek.
Ilyenkor szoktak eszembe jutni azok a történetek, melyekben – nem is olyan régen – még papír alapon kellett vizsgákra jelentkezni. Szokták mesélni, hogy ilyenkor fél napokat is lehetett várni, hogy az ember megkaparintson egy-egy jobb helyet. A módszer szerint akik elöl voltak a sorban, feliratkozhattak az adott vizsgára. Persze papíron. Aztán jöttek a többiek, kihúztak találomra egy nevet, ha már nem volt hely a vizsgán és beírták magukat.
Ennek fényében máris elviselhetőbb megoldásnak tűnik egy kis várakozással egybekötött klikkelgetés, amit az ember akár otthonról is megtehet:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése