Oldalak

2013. április 15., hétfő


X, Y és Z 

avagy áthidalhatóak a generációk 

közötti szakadékok?  -2. rész-


Sorozatomban arra keresem a választ, hogy miben nyilvánul meg és esetleg hogyan csökkenthető a szakadék az együtt vagy már csak egymás mellett élő generációk között.

Az első részben bemutattam a különböző generációk legfontosabb ismérveit. Látható volt, hogy ezek az ismérvek sokszor szakadéknak tűnő különbségek. A generációk közötti különbség nem új dolog, az emberi fejlődés természetes velejárója. Ami új az a felgyorsult ütem. Már nemcsak a nagyszülő nézi fejcsóválva az újat álmodó unokáját, hanem valljuk be nyugodtan szülőként, pedagógusként sem mindig értjük a ránk bízott fiatalokat.
Úgy tűnik, értékek mennek és más értékek jönnek, sőt rohamtempóban cserélődnek és aki megáll, lemarad. Ami fontos volt egy korábbi generációnak jobb esetben mosolyra fakaszt egy fiatalabb generációst. Én úgy érzem, ebben sincs semmi új, sőt még csak nem is probléma mindaddig, amíg a legfontosabbak a nagybetűs Értékek megmaradnak. Ha megtanuljuk felismerni, elfogadni, ha készek vagyunk újracsomagolni, de a lényegét tovább adni a felgyorsult fejlődés nem okoz automatikusan értékválságot.

Persze a különböző látásmódokat nem könnyű áthidalni. De ami nem könnyű az még egyáltalán nem lehetetlen. Látszólag megfordult a világ, ma nem az idősektől tanulunk, hanem a fiatalok tanítanak minket a digitalizált világ újabb vívmányainak használatára. Innen nézve az a látszat, hogy a fiatal generációk a nyertesei ennek a gyorsan változó átalakulásnak. Könnyű nekik, mindent készen kapnak, a legmodernebb eszközök használatát is könnyen sajátítják el. Természetes közegük mindaz, ami az idősebbeknek idegen. De ha igazán figyelünk az ifjúságra észrevesszük, hogy egyáltalán nincs könnyű dolguk. az új lehetőségek és igények dzsungelében nehezebben működik a belső iránytű és nem találják a számukra megfelelő utat.  A virtuális világ mögé bújva rejtik el elesettségüket a való életben. A magabiztos ifjak a lelkük mélyén sokszor bizonytalan szorongó emberek. Hiányzik a kapocs, ami mégiscsak az Értékekből épül fel: Szeretet, bizalom, megértés, türelem.
Tudatosítani kellene az idősebb generációknak magukban, hogy igenis felelősségük van akkor is ha látszólak a fiatalabbak nem kérik, sőt nehezen fogadják a továbbadott Értéket. Lehet, hogy elfogadják, csak máshogy kell csomagolni? Ahhoz azonban, hogy ismerjük a számukra megfelelő csomagolást legalább nagy vonalakban ismernünk kell a világot, ahová a csomagot címezzük. Hogyan lehet megismerni? Az utak, a lehetőségek sokfélék. Én úgy gondolom a kulcsszó a nyitottság.

Innen folytatom legközelebb…




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése