Oldalak

2013. április 14., vasárnap

e-könyv........könyv..könyvtár?


A könyvtárak szerepe és egykori feladata mára jelentősen megváltozott a számítógépek megjelenésével. Az egykori gyűjtés, tárolás, megőrzés, kölcsönzés mellett ma már  úgy tekintünk a könyvtárra, mint elsődleges információs központra és forrásra.
Ezért a könyvtári tájékoztató munka célja, hogy az olvasót olyan dokumentumokkal lássa el, amelyekben az olvasó kérdésére megfelelő válasz található, is módosul.  A számítógép elterjedésével a tájékoztató könyvtáros, sajnos, egyre inkább közvetítővé válik. Most már arra kell megtanítania az olvasót, hogy hogyan használja a számítógépes katalógust, az Internetet, online adatbázisokat.
Kezdetben a számítástechnika a hagyományos könyvtári munkák segítőjeként jelent meg a könyvtárakban, a katalóguscédulák készítésében az írógépet váltotta fel. Majd megjelentek az adatbázisok építését lehetővé tevő hardverek és szoftverek, és kiépültek a helyi hálózatok. Innen már csak egy lépés volt, hogy az Internet elterjedése lehetővé tette a könyvtári katalógusok elérését a könyvtár falain kívül is. A 90-es években egyre több helyen megjelentek a korszerű integrált könyvtári számítógépes, a fejlődés pedig tovább folytatódik… megjelent egy új fogalom is : könyv nélküli könyvtár, amit ugyan nehezen képzel el egy vérbeli  könyvtáros, de ki tudja, hová fog fejlődni a világ. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése