Oldalak

2013. április 1., hétfő



Oktatás a Cserkészetben II.



A cserkészek „oktatása” tehát a mai napig őrsökben folyik. Az őrsi órák azonban már nem hasonlítanak teljen a Bi-Pi féle őrsi órákra, hiszen a cserkészet sokat átvett az iskolai oktatás módszereiből is. Azonban az iskolai tanórákhoz is csak egy- egy szempontból hasonlítanak. Mindent játékos, szórakoztató keretek között tanulnak a gyerekek. A cserkész nevelési módszerhez hozzátartoznak a külsőségek, mint például az egyenruha, alaki ismeretek, megbízatások és rangok. Mindezek a nevelés elősegítését hivatottak szolgálni, hiszen a gyerekekben nagy az igény a közösséghez tartozás  és az elismerés iránt.


Az őrsi óráknak meghatározott rendjük van. Az órák imával kezdődnek és végződnek. A névsor után a következő hetek programjainak ismertetése következik. Ezt követi az új anyagrész ismertetése. Fontos, hogy ez a legkevésbé történjen frontális módon. Az őrsvezetőnek be kell vonnia a gyerekeket az órába, ezért a tanulás valamilyen érdekes feladat formájában történjen. Ez nagyjából fél vagy háromnegyed óra. Az anyag lényegét természetesen le kell írniuk. Az őrsi óra utolsó fél vagy háromnegyed órája játékkal, énekléssel és beszélgetéssel zárul. Ez a felépítés is a nevelést, magatartást és az önfegyelem gyakorlását szolgálják.


A cserkészet 10-11 éves gyereket céloz meg elsősorban. A legkisebb egység tehát az őrs, melynek élén az őrsvezető áll. Az első évben a gyerek megtanulja az alapvető ismeretek a cserkészetről. Megismeri a cserkészetet, a csapatot, hiszen nagy hangsúlyt kap a közösség építés ebben az évben. Év végén az újoncok a sikeres újonc próba után fogadalmat tesznek,  a megismert alapeszmékre, kiemelten a 10 cserkésztörvényre. Felvehetik a cserkészegyenruhát és a csapat külsőleg is befogadja őket. Természetesen ez a fogadalom nem akarja szabályokhoz láncolni a gyereket, éppen ellenkezőleg, mindez nevelési célzatú. Arra indítja a cserkészt, hogy jobbá nevelje önmagát. Nagyon hasonlít a felzárkóztatás pedagógiájában megismert „szerződés” kötéshez.


A következő években mélyítik tudásukat, minden egyes témakörben - 10 témakör van. Nagyon ajánlott, hogy az 1. próba letételig – ami egy bizonyos tudásszint elérését bizonyítja –  a 10 témakör 2 év alatt legyen feldolgozva. Ugyanígy a 2. próba letétele újabb 2 évet jelent, ahol már hangsúlyozottan szerepet kap a felelősségvállalás. Van lehetőség 3. és egyéb külön próbák letételére is, amiket egy-egy ismeret elsajátítása után szerezhetnek meg (fényképezés, főzés stb..) Minden próba után felvarrót kapnak, amit felvarrhatnak az ingükre, tanúsítva, hogy birtokában vannak ennek a tudásnak.

Tehát 14 – 15 évesen a gyerek már eléggé felkészült, ahhoz, hogy saját őrsöt kapjon. Érettségét a feladathoz az idősebb és tapasztaltabb vezetők döntik el. Ha a vezetők úgy gondolják, akkor őrsvetői képzésre küldik a cserkészt. Az itt szerzett felkészülés és az elmúlt évek tapasztalataiból és élményeiből táplálkozva kapja meg és vezeti saját őrsét, amely csak néhány évvel fiatalabb gyerekekből áll.


A cserkészet megőrizte gyökereit, de a módszerek és a felhasznált eszközök területén változott, haladt a korral. A cserkészek a sikeres próbázáshoz szükséges anyagokat elektronikus formában is megkapják. Bár elsősorban még mindig a füzetbe jegyzetelést részesítjük előnyben, az elektronikus „tananyag” hasznos tud lenni, ha valakinek be kell pótolnia egy anyagot. A cserkészek rendszeresen kapnak házi feladatot. Többek között olyan feladatot, amikor Önállóan kell felkészülniük egy történelmi személy vagy eseményből. Az információt nemcsak könyvekből, hanem az Internet használatával is begyűjthetik. Természetesen fontos, hogy megbízható forrásnak számítson az adott webhely. Az egyes próbarészekből, ismeretanyagokból – amelyek alkalmasak arra – tesztek kitöltésével is számot adhatnak.

A technikát leginkább az információ megosztás területén tudjuk használni. A csapatunkban is működik levelezőlista, de a tapasztalatunk az, hogy a gyerekek egyre kevésbé használják ezt csatornát és nem elég interaktív számukra. Ezért egyre inkább a Facebook adta lehetőségeket használjuk ki mi is. A hozzászólási lehetőség az esemény létrehozás kedvelt a mi cserkészeink körében is. Bár mindig hangsúlyozzuk, hogy az esemény csak tájékoztató jellegű, mind a program leírásában, mind a résztvevők tekintetében. Igyekszünk továbbra is az őrsvezetőket arra ösztönözni, hogy tartsák meg személyes kapcsolatukat az őrsükkel. Azt gondolom a cserkészetnek mindig „élőnek” kell maradnia, éppen ebben van nagyszerűsége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése