Oldalak

2013. április 27., szombat


Windows Live Movie Maker

A programról általánosságban
A Windows Live Movie Maker szolgáltatásban gyorsan látványos filmmé lehet alakítani fényképeket és videókat. Speciális hatások, áttűnések, hangok és képaláírások felvételével szemléletesen el lehet mesélni bármilyen történetet. Ezután pedig egyszerűen meg lehet osztani a filmet barátokkal és családtagokkal akár a weben, számítógépen, TV-készüléken, mobileszközön vagy DVD lemezen. [1]
1. ábra – Windows Live Movie Maker felülete
            Az 1. ábra a Windows Live Movie Maker felületét mutatja, ahol már egy videó be van importálva az elkezdett projektbe. Később is említem, hogy nagyon hasznos és átlátható a grafikus felület. Nagy ikonokkal teli, csoportokba rendezett, egyértelmű.
A Windows Live Essentials 2011 programcsomagban található a Windows Live Movie Maker, mely ingyenesen elérhető mindenki számára. A szoftver a kezdő felhasználóknak szól, mivel egyszerűen kezelhető, átlátható, magyar felületű. Profi videók készítésére nem alkalmas.
Rendszerkövetelmények
  1. Operációs rendszer: Windows7 32 vagy 64 bites verzió, vagy Windows Vista Service Pack 2 szervizcsomaggal és Windows Vista platformfrissítéssel, vagy Windows Server 2008 R2, vagy Windows Server 2008 a Windows Server 2008 Service Pack 2 szervizcsomaggal és platformfrissítéssel. Windows XP–n már nem használható.
  2. Processzor: 1,6 GHz vagy nagyobb sebesség
  3. Memória: 1 GB vagy nagyobb méretű RAM
  4. Felbontás: Legalább 1024 x 576
  5. Grafikus kártya: DirectX 9 vagy újabb verziót és a Shader Model 2 vagy újabb verziót támogató grafikus kártyát igényel
  6. Az online szolgáltatásokhoz telefonos vagy szélessávú internet-hozzáférésre van szükség. 
  7. A Movie Maker DVD- írás funkciójának használatához Windows DVD- készítő szükséges, amely kizárólag a Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Enterprise, Windows 7 Ultimate, Windows Vista Home Premium és Windows Vista Ultimate kiadásban érhető el.
Funkciók, különlegességek
AutoMovie: ez a funkció a kiválasztott fényképekből, effektekből, zenéből elkészít automatikusan egy filmet. A felhasználónak a kiválasztáson kívül semmi más dolga nincs.
Videó megosztás: miután a film elkészült lehetőség van a főmenüből gyorsan és egyszerűen feltölteni alkotásunkat valamelyik videómegosztó portálra (pl.: YouTube).
Minőség: A HD formátumot tudja kezelni importként és exportként is egyaránt.
Elfogadott formátumok: QuickTime, AVCHD, MPEG4.
A program és a HD
A program betöltődése után elsőként szembeötlő nagyon fontos tényező, hogy az ikonok nagyok, könnyen érthetők, ezáltal amatőr felhasználó is gyorsan bele tud tanulni a kezelésébe.
Alaphelyzetben a program jelzi a felhasználónak, hogy: „Kattintson ide a videók és fényképek közötti tallózáshoz.” A funkció segít abban, hogy gyorsan a lényegre térve be tudjuk tölteni a programba a felhasználandó anyagot. Fontos észrevétel, hogy nem kell várnunk hosszú perceket arra, hogy anyagot szerkeszteni tudjunk (komolyabb vágóprogramoknál fel szokott merülni ez a „probléma”), hanem azonnal neki is lehet látni a munkához. A nagyobb felbontású filmeknél a program elvégez egy automatikus konverziót (ez viszont eltart egy kis ideig): „A Movie Maker előkészíti a videót a lejátszási teljesítmény javításához. A videó villámnézetének minősége általában rosszabb, mint a tényleges videóé. A film mentésekor, illetve közzétételekor a videó minősége valószínűleg javulni fog.” Ez nagyon hasznos dolognak számít, mert így nincs szükség többlet erőforrásra, a gépünk nem terhelődik le, olyan mintha SD videóval dolgoznánk. Kezeli szinte az összes új típusú kamera formátumát, példának okáért a: MP4-et, AVCHD-t, M2TS-t, sőt a mobiltelefonos felvételek sem jelentenek gondot neki. Újítás a Windows Live Movie Maker-ben, hogy már nincs lehetőség a DV szalagon történő rögzítésre.
Vágás folyamán az tapasztalható, hogy mindenféle fennakadás nélkül szépen, folyamatosan tudjuk a fájlokat egymáshoz hozzáfűzni, alá zenét, hangfelvételt pakolni. Gond ott merülhet fel, ha különböző felbontású, méretű képeket, videókat használunk, a program ugyanis nem hagy beleszólást az átméretezésbe. Továbbá nehézkes a videó darabolása (pl.: csak másodperc alapján lehet darabolni és nem pedig frame szinten).
Az exportálás nagyon felhasználóbarát, ahogy alább látható a 2. ábrán is. Az ikonok és a feliratok is közérthetőek, így az amatőröknek nagy segítséget nyújt a nem szakszerű elnevezésekkel tarkított, hanem a felhasználás szerinti exportálási lista. Ugyanakkor választhatjuk azt is, hogy egyéni beállítást hozzunk létre, ahol magunk adhatjuk meg a kívánt kimeneti felbontást, átviteli sebességet, képkocka sebességet, audió formátumot. Képes a program nagy felbontásba is menteni, akár Full HD-be is. Az alapértelmezett, saját mentett formátum a WMV.



Konklúzió
Összességébe véve egy könnyen használható, kezdőknek való programról van szó, mely leginkább képek vetítésére, kisebb vágási műveletekre alkalmas.
Felesleges bonyolultabb szoftvert keresni családi videók, képvetítés készítéséhez, vagy mobilra, internetre szánt egyszerű filmekhez.

[1]   Microsoft weboldal (2011). Windows Live Movie Maker 2011.
Megnézhető:
http://explore.live.com/windows-live-movie-maker
Letöltés ideje: 2013. április 27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése