Oldalak

2013. április 17., szerda

Szótanulás mobilon



Azt gondolom sok embernek probléma az idegen nyelv tanulás, hiszen manapság legalább egy idegen nyelv ismerete kötelező. Azonban – nekem legalábbis – az embernek nagyok kevés ideje van bármire is és minden üres időt célszerű kihasználni hasznosan. Például a buszon, villamoson utazva sokan könyvet olvasnak stb… Pesten ahogy látom, már elég komoly „hagyománya” van ennek. Találtam egy igen hasznos kis programot, ami segítségünkre lehet az idegen nyelv tanulásban, kifejezetten a szókincs bővítésében. Ezt a programot szeretném bemutatni. Bár a programhoz található egy rövid használati utasítás, azét remélem hasznos lehet ez a kis ismertető.

Alapjában véve a legfőbb problémám az idegen nyelv tanulásban (jelenleg az angol nyelv) a szótanulás, szótárazás. Ez a „Szótár és gyakorló program” elnevezésű alkalmazás sajnos csak android alapú mobilon fut.
A program előnyei, hogy
-          Könnyen telepíthető és kezelhető
-          Ingyenes!
-          Elég nagy és pontos szókincsű szótárak telepíthetőek le hozzá több nyelven
-          A szótár kiválthatja a kis zseb szótárakat, sőt – adott esetben – a vaskos szótárakat is
-          Egy szótárgép elég drága lehet és még egy dolgot jelent, amit elveszíthetünk
-          A szavakat leckékbe gyűjthetjük, ami megkönnyítheti a tanulást, ha a leckéket valamilyen logika alapján hozzuk létre (pl.: egy-egy olvasott szöveg „reading” szavait kigyűjthetjük)
-          A leckékbe kigyűjtött szavakat a program segítségével kikérdezhetjük magunktól (szabadon kiválasztva a cél és a forrásnyelv között)
-          A szavak kikérdezését a program véletlenszerűen teszi, így esélyünk sincs memorizálni, visszaemlékezni a sorrendre
-          A jól tudott szavakat bejelölhetjük, így a következő kikérdezésnél már ezekre a szavakat nem hozza fel a program

A program hátrányai:
-          Csak android alapú mobilon fut
-          A szótár saját kezűleg nem bővíthető
-          Nincs segítség a kiejtéshez, akár hanganyag vagy legalább fonetikus leírás alapján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése