Oldalak

2013. április 29., hétfő

Prezentáció a felhőkből

Manapság már egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a felhőszolgáltatások, miközben már rég óta itt vannak körülöttünk. Maga a felhő megoldás roppant egyszerű. Tároljuk valahol az adatainkat, amiket bárhol, bármikor elérhetünk. Nem kell más hozzá csak internetkapcsolat. Mért ne tennénk meg ezt akár az elektronikus tananyagokkal vagy akár a bemutatókkal is. Ez utóbbi már meg is valósult, ráadásul magyar kútfőből pattant ki.

A Prezi egy Flash-alapú, internetes prezentációkészítő program, amely 2008-ban jött létre a Zui Labs által, Árvai Péter, Somlai-Fischer Szabolcs és Halácsy Péter alapítók vezetésével. Az egész projektet a Kitchen Budapest és a Magyar Telekom támogatta. A céljuk az volt, hogy kiváltsa a lineáris, slide-alapú prezentációkészítést. A terjeszkedés érdekében a nemzetközi elvárásoknak való megfelelését a Sunstone Capital segíti mind a mai napig.

Maga a használata nagyon egyszerű. A saját gépünkre nem kell semmilyen alkalmazást telepíteni, csak regisztrálni kell, és már is neki lehet állni egy teljesen új gondolatmenettel rendelkező bemutatókészítő alkalmazás segítségével a saját prezentációnk elkészítésének. Mivel nem lineáris így egyáltalán nem kötött maga a környezet. Az elgondolás roppant egyszerű, nincsenek diák, magát a linearitást egy ún. ösvény, vagyis path biztosítja, aminek az útvonalát a felhasználó maga választhatja meg. Az egész egy olyan virtuális környezet, ahol az egyes elemeket szabadon rendezhetjük a saját elképzelésünk szerint.

Ami az egészet roppant hatékonnyá teszi az az, hogy a felhasználók bejelentkezés után láthatják saját prezentációikat, amelyeket bárhonnan le lehet játszani, tölteni vagy akár módosítani. Emellett még meg is oszthatjuk a prezentációnkat, és még a nem fizetők által készítettek között is lehet szemlélődni. Továbbá a felhasználók csoportosíthatják ismerőseiket és prezentációikat is, így egy rendszert teremthetnek saját webes felületükön.

Maga a kezelése roppant egyszerű. Akinek mégsem annyira világos, annak lehetősége van oktatóvideókból a kezelését megtanulni vagy akár a kézikönyvéből. Itt is szükség lehet az angol tudásra, ugyanis az oktató anyagok nagy része angolul vannak. Miután sikerült megismerni a Prezi kezelését, a megvalósításhoz nincs másra szükség csak a felhasználó kreativitására. Minden regisztrált felhasználó kap 100 MB tárterületet, ahol tárolhatják kész munkáinkat, ami persze tovább növelhető éves díj ellenében.

A lehetőség már adott, nekünk csak észre kell venni, hogy mennyi lehetőség van ebben az új megvalósításban. És már fájlokat sem kell "cipelnünk", elég egy URL, és máris reprezentálhatunk bárhol, bármikor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése