Oldalak

2013. április 23., kedd

Az informatika eszközök jelenléte a tanítási-tanulási folyamatban


A pedagógiai gyakorlaton szerzett tapasztalataimból szeretnénk, kiemelni egy élményt, amit az én középiskolai éveim alatt, ez nem volt, de jelen volt az informatikai oktatás.
Maga az informatika oktatása hozta magával az informatikai eszközök használatát más tantárgyak tanításában is. Napjainkban egy jól felszerelt géppark elengedhetetlen része az oktatásnak. A géppark valóban általában az informatika oktatásához kell, de kiválóan alkalmas projektor alkalmazásával bármilyen tanórai prezentáció bemutatására is (pl.: földrajz, műszaki órán). Ma már minden osztályban megtalálható a laptop (esetleg mini PC), a projektor. Ezek az eszközök megkönnyíti mind a tanár mind a diák munkáját egyaránt. 
A tanár otthoni gépén vagy laptopján elkészítheti óravázlatát és azt kivetítve gyorsabban haladhat a tanórán. A diák (illetve diákok ha csoportos munkáról lenne szó) is készíthet otthon beszámolót és kivetítve könnyebben bemutathatja munkáját. A középiskolások általában prezentációban készítik el plusz munkájukat. Ma már ez sokkal érdekesebb és izgalmasabb, mint papírról felolvasni a sok száraz információt. 
A fiatalokat ma nagyon sok inger éri egyszerre, ehhez az iskolának is alkalmazkodnia kell. Nem annyira nehéz ezzel azonosulni, hiszen a felnőttek világa is ugyanúgy megváltozott, mint a gyerekeké. 
Sokkal gyorsabban élünk, sokkal több információhoz jutunk, a vizualitás nagyon fontossá vált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése