Oldalak

2013. április 27., szombat


Szalagos video adattárolás (régen és most)

Mi a VHS?
1. ábra - VHS kazetta
A VHS egy olyan szabvány, mely 1976 óta létezik, a JVC cég fejlesztette ki. Eme adathordozó manapság már elavultnak számít, mivel a szalagon található adat minden egyes lejátszásnál romlik, így újabb korszerűbb tárolásra volt szükség. A boltok polcairól is kezd elfogyni, bár nagyobb szupermarketekben még néhol akad. Manapság több cég van arra specializálódva, hogy ezeken az adathordozókon levő adatokat átmentse mai korszerű, kevésbé amortizálódó tárolókra. A folyamat nem egyszerű, mivel fontos a pontosság, precizitás és a lehetőleg hibátlan, karbantartott eszközök megléte. Több változata volt, melyek minőségben különböztek egymástól. PAL és NTSC rendszerben is kitűnően használható volt.
Műszaki adatok PAL rendszer esetén: 2,339 cm/s felvételi és lejátszási sebesség, 3-3,5 MHz jelátvitel, 576 sorú függőleges felbontás és 240 sor feletti vízszintes felbontás. A szalaghossz 30 percestől 300 percesig terjedt.
Mi a Video8, Hi8, Digital8?
2. ábra - Video8, Hi8, Digital8
Eme szabványok 8 mm-es adathordozók, melyeket a Sony cég fejlesztett ki. NTSC, PAL, SECAM rendszerekhez egyaránt használhatók. 1985-től beszélünk Video8-ról, mely egy analóg felvételi formátum volt, majd ezt követett analóg képi, hangi rögzítésű Hi8, majd a digitális Digital8. Ez a Digital8 a mai napig használatos szabvány, a másik kettő már elavult. Video8 a VHS-C szabványhoz volt hasonlatos, míg a Digital8 a miniDV-hez (teljesen ugyanaz a kettő, csak a kazetta formátumában van különbség). Digita8-as szabványú kazettát lehet még kapni, bár a memórialemezek elterjedése és jobb minőségű (frame hiba mentes) rögzítése miatt kezd kiszorulni ez is a használatból.
Mi a miniDV?
3. ábra - miniDV
Olyan adattároló, mely a DV- t mint kodeket használja, melyről 1995 óta beszélünk. A videofilm és –kamera gyártók közös munkájának eredménye. Ez egy intraframe-es videó kompressziós eljárás, DCT-vel. 4:3-as, 16:9-es felbontással, 4:1:1 (60Hz), 4:1:0 (50 Hz) egyaránt használatos. A mai kamerák is eme eljárást, vagy egy módosított változatát használják. A legelterjedtebb fajtái: DVCAM, DVCPRO, miniDV (DV és HDV is). Számítógépre az IEEE 1394-es csatlakozón keresztül játszhatjuk át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése