Oldalak

2013. április 30., kedd

Hogyan interneteznek a látássérültek?

Nem rég beszélgettem látássérült (vak) ECDL oktatóval, aki a látássérülésével és informatikai tudásával segíti az ECDL-t tanuló hallgatókat.
Feltettem neki egy kérdést, hogy Hogyan interneteznek a látássérültek?.
Néhány percig néma csend volt, aztán nehezen jött a válasz és záporoztak hozzám a panaszok...
Még elsősorban hozzá kell tennem, hogy a látássérültek a számítógép használatát JAWS for Windows képernyőolvasó programmal együtt használják. Ezzel lehetővé teszi a gépelések (billentyűleütések) és a képernyőn "megjelenő illetve látható" üzenetek felolvasását.
A JAWS használatával kinyílik a világ a vakok számára az információhoz való hozzájutás, a kapcsolatteremtés és kapcsolattartás egyik nélkülözhetetlen eszköze.
A közösségi oldalaknál az a fő probléma, hogy a fejlesztők nem tartják be a WWW konsorcium (W3) ajánlásait. Másrészről a böngészők újabb-újabb verziói jelennek meg, alkalmazkodva a weboldalak megjelenítéséhez. A JAWS két évenként jelenik meg az új honosított verzió (mindig késedelemmel), emiatt a régebbi böngészőket (Internet Explorer) vagyunk kénytelen használni, ami nem lenne baj, csak az új például HTML5 szabvány alapján készült weboldalak nehezen kezelhetőek és nem lehet felolvastatni a megfelelő szerkezetben. Általában a közösségi oldalak egyszerűsített változatát célszerű használni, pl.: m/facebook.
Megjegyzésként tavaly megjelent a közösségi honlapok akadálymentesítésről szóló honlap. (címe: http://www.euroblind.org/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése