Oldalak

2013. április 18., csütörtök

Információs forradalmak a hallássérülteknél



A siket és nagyothallók esélyegyenlőségének biztosításához nagyon fontos eszköz lehet a számítógép, a mobil technikai és szervezési feltételeinek megteremtése. A hallássérültek információhoz jutását és az írásos kommunikáció a legújabb technikai vívmányok, mint az Internet használata, valamint a mobiltelefonok karakteres és képi lehetőségei is segíthetik. Az írásos kommunikációhoz alapfeltétel a megfelelő szintű gépírás tudás és az informatikai eszközök rutinos kezelésének készsége.

Információs forradalmak hallássérülteknél:

  • nyomtatás -  terjeszthetővé teszi az írásos szöveget,
  •  TV – fontos a felirattal – teletext,
  • számítógép és csevegés (chat),
  •  internet az egész világot hálózattá alakította, nagyban segíti az információ megszerzését,
  •  írásos mobil kommunikáció – hordozhatóvá tesz mindent, alapvetően a másokkal való kommunikációban segít,
  •  multimédiás mobil kommunikáció (3G, 4G) – lehetővé tesz képi/videós információk átvitele, ez lesz a jövő (videós jelnyelvi tolmácsolás).

4G-vel kapcsolatban nem rég indult el ez a szolgáltatás, remélem, hogy hamarosan kézbe veszem ezt a szolgáltatást. Röviden a 4G-ről, a negyedik generációs vezeték nélküli (mobil) szolgáltatásokat jelöli. Egy átfogó IP-infrastruktúra, a nagy adatátviteli sebesség, nagy kapacitású rendszer. Ez a mobil szélessávú rendszer továbbfejlesztett multimédiás szolgáltatásokkal fog kibővülni. Most jelenleg 1Gbps (fix környezetben) illetve 100 Mbps (mobil környezetben) adatátviteli sebességet biztosít.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése