Oldalak

2013. április 15., hétfő

internet és e-könyv...


Az internetet ismerők és használók egy rétege azt vallja, hogy a világhálón minden információ megtalálható. Valóban szinte áttekinthetetlen az a  mennyiség, amit a világháló kínál, de nem szabad elfelejteni, hogy , hogy a megbízhatóság, a hitelesség és a teljesség fontos szempontok. Meg kell tanulni válogatni, s ismerni kell, hogy mely esetekben érdemes a hagyományos, nyomtatott dokumentumtípusokhoz nyúlni, s mikor egyszerűbb az  internetet választani.  Ezért kell tudatosítani a a fiatalokban a az eszközök másságából és az általuk elérhető formációból adódó különbségeket. Egyik eszköz nem feltétlenül váltja ki a másikat. Arra is fel kell hívni a figyelmüket, hogy mekkora veszély forrása is lehet

Az e-könyv mára már teljesen elfogadott dolog, nem beszélve arról, hogy sokkal olcsóbb, mint a hagyományos, papír alakú. Terjesztése is egyszerűbb és gyorsabb.
Az internet megjelenése hívta életre. Korábban is készítettek olyan dokumentumokat, amelyek könyvszerű tartalmat hordoztak, de e-könyvnek igazán azóta nevezik ezeket, amióta letölthetővé váltak az internetről. Az e-könyvek elterjedésének másik feltétele a nagy teljesítményű, kis méretű - hordozható - megjelenítő eszközök elterjedése volt.

Mi lesz az e-könyvek sorsa?
A nyomtatás felfedezéséhez hasonló forradalmat hozhatnak az okostelefonokon és táblagépeken is milliószámra felbukkanó e-könyvek. Az ezzel járó kihívásokra egyelőre sem az írók, sem a kiadók, sem az olvasók nem készültek fel. Hogy kik olvassák? Ez egy külön kutatás témája is lehetne… 

2 megjegyzés:

  1. Az a tapasztalatom, hogy a legtöbben NEM szeretnek a számítógép képernyőjén olvasni.

    Viszont tableten már egyre többen olvasnak, és egyre inkább elterjednek a konkrétan e-könyv olvasók. E-könyv olvasónak az olyan megjelenítő eszközt nevezem, ami eInk-et használ megjelenítéshez. Az eInk pedig nem bántja (annyira) a szemet, mint egy LCD/TFT monitor kijelzője.

    Egyébként e-bookok tömkelege tölthető le Magyarország legnagyobb torrent oldaláról :)

    Szóval a válaszom arra a kérdésre, hogy "kik olvassák?", az lenne hogy: mindenki aki megteheti magának azt a luxust, hogy vesz magának egy e-könyv olvasót :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés