Oldalak

2013. október 16., szerda

Torrent kliens telepítése Ubuntu szerverre

A Linux szevezhez elég sok torrent kliens található a neten, én a már jó bevált Transmission-t választottam, most sokan fognak mondani olyanokat, hogy van jobb, szebb, okosabb, de én szerettem. Nem használ sok erőforrást, stabil és van hozzá webGUI és remoteGUI, ami nem is rossz és egyszerű, mert minek bonyolítani azt, ami egyszerűen is megoldható J.
Na nézzük mit is kell csinálnunk. Először is látogassuk meg, a program honlapját www.transmissionbt.com  és nézzük, milyen változatok érhetőek el. Mint láthatjuk, több fajta grafikus nterface-szel tölthető le. Mi azért válasszuk a terminál változatot, mert ugye mi egy szervere telepítjük a klienst és nem egy munkaállomásra. Válasszuk a transmission-cli-it és azt töltsük le vagy teltelepítsük a Transmission-t a tárolóból, a következő képen, sudo apt-get install transmision-cli transmision-common transmission-daemon.  Majd szerkesszük a konfigurációs fájlt sudo nano /etc/transmission-daemon/settings.json.


Nincs sok teendőnk, inkább egy kis érdekesség, hogy lehet korlátozni hozzáférést:


A bekeretezett részre, ha beírjuk a gépünk IP címét és false-t true-re, akkor csak azok érik el a daemont akiknek fel van sorolva az IP-jük. Nincs más teendőnk mint indítsuk újra a daemont, valahogy így:


Ha sikeres volt eddigi tevékenységünk, akkor a torrent kliens-sünk elérhető egy web böngészővel, írjuk a keresőbe szerverünk elérhetőségét és tegyük a végére :9091/transmission/web, valahogy így linux-server:9091/transmision/web. A belentkezéshez kérni fog egy felhasználó nevet és egy jelszót, ami igen trükkös és a konfigurációs állományban is megtalálható: transmission a felhasználónév és a jelszó szintén transmission.


A sikeres belépés után itt a kliensünk J


Ha esetleg nem felelne meg a szerverünk elérése webes felületen, lehetőség van telepíteni az asztali gépünkre egy remote GUI-t, ami egy kicsit tetszetősebb és könnyebb a paraméterezés is.
Látogassuk meg a http://code.google.com/p/transmisson-remote-gui/ oldalt és töltsük le a számunkra megfelelő GUI-t és telepítsük az asztali gépünkre. Indítsuk el a programot és állítsuk be a használat előtt. Válaszuk az Eszközök menüt és a Kapcsolat beállítása almenüt, adjunk nevet a kapcsolatunknak, írjuk be szerverünk elérését, felhasználó nevet és jelszavát. Úgy mint a képen, természetesen a saját adataitokkal. Más beállítást nem kell végrehajtani a menüben, zárjuk be és csatlakozzunk a daemonhoz, ott bal felső sarokban, azok a zöld-sárga csatalakozókra kattintva.


A környezeti beállításokhoz válaszuk a Eszközök menüt és Transmission beállítások… almenüt.


Beállíthatjuk, hogy szerverünkön melyik könyvtárba történjen a letöltés


A másik fülön a Hálózatot tudjuk konfigurálni, pont azokat a paramétereket kell beállítani, mint egy normál torrent kliensnél. A Sávszéleség-nél pedig a hálózatunk használatát tudjuk korlátozni.





Több beállításra nincs is szükségünk, már csak a próba van hátra. Töltsük le az Ubuntu oldaláról az aktuális dekstop verziót, egy torrent forrásból. Ha jól csináltuk automatikusan a Transmission-t fogja meghívni a torrent fájlokhoz, mint alapértelmezett program. És máris van egy új funkciója a szerverünknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése