Oldalak

2013. október 16., szerda

Intelligens textíliák 2


Anyagismeret tantárgyból tanítjuk a szálas anyagok tulajdonságait. A természetes alapanyagú, a szintetikus és a műgyantával kezelt anyagok tulajdonságai már régen is a tananyag része volt, de ma már elektrotechnikai, kémiai és biofizikai ismeretekkel kell, hogy rendelkezzenek tanulóink, hogy megértsék a szálas anyagok különleges tulajdonságait.
Első kutatások a természetből „elcsent” ötletekre támaszkodtak. A hő kamerás felvételek azt mutatták, hogy a jegesmedve testéről semmilyen hő nem áramlik kifelé, az állat a havas környezettől ebből a szempontból egyáltalán nem üt el, „láthatatlan” marad. Ezt az összetett szerkezetet igyekeztek textiltechnológiai eszközökkel utánozni. Így alakultak ki az üreges szálak, amiben a megszorult levegő együttesen látja el a hőszigetelés feladatát.
Gor-Tex anyagok már évek óta jelen vannak, amelyek képesek arra, hogy a test hőt és nedvességet eltávolítsák, - szellőznek, míg hideg hatására tömörödik, a szelet és hideget nem engedi be. Az ötlet a fenyőtoboz működési elvét utánozza, „intelligensen” nyílik, illetve csukódik a tobozpikkely a hőmérséklet változás hatására.
Tovább fejlesztve ma már hőszabályzó kelmékről beszélünk. Kapszulákba a rost szálak közé bevitt parafin a hőmérséklet függvényében változtatja halmazállapotát, ami a test hőelvonását és hő leadását szabályozza. Síruhák, hegymászó ruhák, versenysport ruhák és szabadban dolgozók munkaruhájának hasznos és ravasz ötlete.
A kellemetlen izzadságszag problémáját is megoldották már. Ezüst ötvözetek bevitele a szövetbe antibakteriális hatású, így akár zoknijaink is illatosak maradnak. Sőt illatos ruhák is léteznek, illat kapszulák beépítésével.  Hűha!    A feromon, mint kémiai illatanyag is beépíthető?  Reszkessetek férfiak!   …………….   folyt köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése