Oldalak

2013. október 21., hétfő

Olvasás a papír illata nélkül? -2. rész

Az első részben elkezdtem fejtegetni, hogy miként látom és élem meg a hagyományos könyvek és az e-könyvek lehetőségét, jövőjét mindennapjainkban. A téma sokakat foglalkoztat, nagyon sok cikk jelenik meg, ezekből szeretnék szemezgetni a továbbiakban.

Szeretném a számomra legmegdöbbentőbbel kezdeni. Az Ipsos 15-25 éves korosztály olvasási szokásait vizsgáló felméréséből kiderül, a megkérdezett fiatalok 28%-a soha nem olvas könyvet és további 35% ritkábban, mint havonta. Az arányok megoszlása szoros összefüggést mutat az iskolázottsággal, a diplomások közül a ritkán vagy soha nem olvasók aránya 18%, ami jelentősen alacsonyabb az átlagnál, de szerintem így is nagyon magas. A fiatalok legtöbbje arra hivatkozik, hogy a hétköznapi teendők sorába nem fér bele az olvasás, van tehát egy nem is kis réteg, akinek olvasási szokásait egyenlőre nem változtatta meg az új technika térnyerése. A megkérdezettek csupán két százaléka rendelkezik ezzel a technikai eszközzel és hét százalék gondolt arra, hogy vásároljon ilyet magának.



Sok hivatalos szakvélemény megfogalmazza, hogy az internet előtt töltött idő az olvasás ellensége, míg mások úgy vélik az interneten olvasás, az e-könyv az olvasás egy új válfaját fejlesztette ki. Ennek megítélésében az a fő nehézség, hogy mi az, amit olvasásnak definiálunk, arról már nem is beszélve, hogy egyáltalán nem mindegy milyen tartalmak „olvasására” használják a fiatalok ezeket a technikai eszközöket.

Egy az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint az e-könyvolvasók használata kedvezően hat az olvasói szokásokra. Az ilyen készülékkel rendelkező felhasználók ugyanis az átlagosnál jóval több szépirodalmi alkotást vásárolnak. A megkérdezettek harmada úgy nyilatkozik, hogy az e-könyvek megjelenése óta egyre többet olvas. A kedvező tapasztalatok ellenére azonban mégis a nyomtatott könyvek vezetnek, különösen a gyermekeknek szánt alkotások körében.

A felmérések alapján tehát úgy tűnik, hogy az elektronikus könyvolvasók még nem terjedtek el, azonban térnyerésük a fejlett országokban egyre nő. Egyre többen fedezik fel a számos kiegészítő funkció adta lehetőségeket, a kényelmesebb tárolást és olvasást segítő szolgáltatásokat. De mindezek mellett a többség szívesen vesz a kezébe és ad a gyermekéibe nyomtatott könyvet. A lényeg nem is a forma, hanem, hogy olvassunk!

Ezek voltak nagy vonalakban a különböző felmérések eredményei, de mi a helyzet a szakemberek véleményével? Hogyan látják ők az elektronikus könyvolvasók terjedését?

Ezzel folytatom legközelebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése