Oldalak

2013. október 29., kedd

Olvasás a papír illata nélkül? -3. rész


Győz az e-könyv a hagyományos papír alapon forgalmazotton? Egyáltalán beszélhetünk –e a két könyvtípus „ütközetéről”? Nyerünk vagy veszítünk ezáltal?

Írásomban keresem az e-könyvek és hagyományos könyvek helyét, jövőjét mindennapjainkban. A személyes vélemény és a felmérések eredményei után most jöjjön néhány vélemény a szakértők szemével. Hogyan látják ők az e-könyvek térhódítását?

A többség véleménye általánosságban pozitív. Szerintük az elektronikus könyvolvasók elterjedése egyértelműen azt eredményezi, hogy az olvasók újra felfedezik a műveket. Úgy vélik nem egyértelműen kimondható az ok-okozati összefüggés a papír alapú könyv keresletének visszaesése és az elektronikus népszerűsödése között, sőt akár erősíthetik is egymást. Az olvasás lényege az információ megismerése, ez pedig független a könyv formátumától. Olvasson mindenki abból, ahonnan jobban esik, a hangsúly magán az olvasáson van, nem annak megnyilvánulási formáján.

Vannak olyan esetek ahol az elektronikus könyvolvasók formájuknál, felépítésüknél megkönnyítik magát az olvasást. Ezeken a területeken egyértelműen előnyösebb az elektronikus változatok használata.
Az idős emberek például könnyebben olvasnak e-könyveket, mint a nyomtatott változatukat, mert gyorsabban és kevesebb erőfeszítéssel képesek ezek olvasására. A szemmozgás és az agyi aktivitás vizsgálatával a kutatók arra jutottak, hogy a táblagép használata felgyorsította az olvasás sebességét és csökkentette az ezért szükséges erőkifejtést. A fő oknak a táblagépek háttérvilágítását tartják. Nem szabad elfelejteni az idős korosztályban azonban még erősebben élő kulturális elfogultságot a papír alapú könyvekkel szemben még a felfedezés ellenére sem.

A másik ilyen pozitív eredménnyel megfigyelt olvasói csoport az olvasási nehézséggel küzdők. Megfigyelték, hogy az elektronikus könyvolvasón megjelenített szöveget sokkal könnyebben olvassák. Természetesen ez sem véletlen. A titok itt a sorok hosszában keresendő, ami az elektronikus könyvolvasók esetében szabadon beállítható. Az olvasási nehézséggel küzdők ugyanis könnyebben tudják feldolgozni a rövidebb sorokat. A Harvard Egyetem munkatársainak 103 diszlexiás tanuló bevonásával végzett kutatása egyértelműen bizonyította az összefüggést a sorok hossza és az olvasás minősége között. A vizsgálatban részt vevők mindegyikének javult az olvasási sebessége a nyomtatott szöveg, elektronikusra cserélése közben. Mivel napjainkban egyre nő az olvasási nehézséggel küzdő fiatalok száma a felfedezés ténye jelentősen növelheti a közeljövőben ezeknek az eszközöknek a népszerűsödését. Náluk az idősek esetében jelzett kulturális elfogultság sem hátráltatja az eszközök használatát, sőt könnyebben lelkesednek a modern dolgok iránt.

Van tehát több terület ahol egyértelműen előnyös az elektronikus könyvolvasók használata, vannak sokan, akik vonzódnak a technikai újdonságokhoz, élvezik az általuk nyújtott előnyöket, kényelmet és vannak, akik elfogultak a hagyományos könyv iránt, de a hangsúlyt nem az „ütközetre”, hanem az olvasásra kellene helyezni. Örülni akármilyen eszközzel, akármilyen okból, de nő az olvasás népszerűsége.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése