Oldalak

2013. október 31., csütörtök

Hangelnyelés vagy hangszigetelés?



A két fogalmat gyakran keverik, ami sok probléma forrása lehet. A következőkben igyekszem tisztázni miért is nem oldja meg például az egyébként a köztudatban hangszigetelőként ismert, és szaküzleteben annak is árusított üveggyapot.

A hangszigetelés helyett inkább a hanggátlás kifejezést szoktuk használni, ezért így fogom ezután nevezni. A hanggátlás azt jelenti, hogy a térelválasztó szerkezetek, azaz falak, födémek, milyen mértékben akadályozzák a hangenergia terjedését egyik helyiségből a másikba.
Kétféle hanggátlás létezik: léghanggátlás és lépéshanggátlás. A léghang a levegő útján terjedő hangot, míg a lépéshang a szilárd testekben, rezgés formájában terjedő un. testhangot jelenti.

A hangelnyelés egy az anyagok felületére jellemző tulajdonság, amit a hangelnyelési tényezővel fejezzük ki, ami megmutatja, hogy az adott anyag a hangenergia hány százalékát nyeli el.
Az elnyelt energia egy nagyon kis része hővé alakul, de mielőtt még alaki kiabálni kezdene a hangelnyelő fala előtt, meg kell jegyeznem, ez nem akkora energia, amivel befűthetnénk egy szobát! Ha hangelnyelő anyagot teszünk egy szoba falára, akkor azzal a tér zengését csökkentjük, tehát a hangenergiát a fal nem vetíti vissza a szoba belsejébe, hanem bekerül a hangelnyelő anyagban, és lényegében ott terjed tovább.

A hangelnyelő anyagok tehát elhanyagolható mértékben javítják az elválasztó szerkezetek hanggátlási képességét, viszont a tér zengését csökkentik.


Tipp: A hangelnyelő anyagok azáltal, hogy csillapítják a zengést, a használati zajszintet is csökkentik. Így a fal- és födémszerkezeteknek kisebb zajjal kell megküzdeniük. Olyan terekben, ahol nagy zajszint van (hangosított zene, gépzaj stb.), ott ezzel közvetve  kis mértékben javítható a hanggátlást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése