Oldalak

2013. november 18., hétfő

A tanulásról (Harmadik rész)


Nem szeretném, hogy esetleg valaki félreértsen, a gép, az internet csodás dolgok, de úgy ahogy a számítógépet, az emberi lelket is fenyegetik a „vírusok”. Kérdés, hogyan tudunk ellenük védekezni?
A jobb iskolákban már évek óta folynak szexuális felvilágosítások, egészséges életmódra való nevelések. Ezzel nem állítom, hogy az internet használattal kapcsolatosan nincsenek itt-ott segítő szándékú próbálkozások, de véleményem szerint egyelőre nem elégségesek, vagy nem eléggé hatékonyak.
Nemrégiben részt vettem egy olyan osztályfőnöki órán, ahol az osztályfőnök kivetített a tanulói által „elkövetett” facebook bejegyzésekből, persze nevek nélkül, vigyázva a személyiségi jogokra. Hát… volt mit olvasni. A gyerekek körében volt „némi” megszeppenés, mert magukra ismertek, de azért is mert nem ismerve a rendszer sajátosságait, nem is sejtették, hogy leírt mondataik, véleményeik bárki birtokába kerülhetnek. Ők egyáltalán nem számoltak ezzel a veszéllyel. És ez csak egy a számtalan veszély közül… aztán még lehetne sorolni az erkölcs, magatartásromboló, gazdasági és egyéb jellegűeket. Ezek mind-mind negatív hatással vannak a gyermek szocializálódására, befolyásolva viselkedését, magatartását, többek közt a tanuláshoz való hozzáállását. Ezen jó lenne mélyebben elgondolkodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése