Oldalak

2013. november 12., kedd

A rekviem a könnyűiparért szól



Hogyan befolyásolják a hiányszakmák a képzés struktúrát a szakiskolákba?
A könnyűipar területén női szabó és bőrdíszműves képzés volt az iskolában, az előző 40 évben. A képzés feltételei adottak. Igaz az előző évekhez képest a munkaerő piaci kereslet erősen megcsappant, mivel Marcaliban működő 400főt foglalkoztató varroda megszűnt, azóta a kis varrodák csak vegetálnak.
 Ugyanakkor ruha ipari területen működik egy varroda a várostól 30km-re. A varroda megkereste az iskolát, hogy képezzen számára tanulókat, mivel már most szakember hiány mutatkozik náluk. A városban is található egy kisebb üzem, mely jelezte, hogy varrónőket szeretne felvenni a végzős diákok közül.
Kisipari munkát vállaló varrónőt már most nehéz találni. Azonban az a tény hogy a Könnyűipar nem tartozik a hiányszakmák közé, olyan hátrányokat jelentett a képzésben melyet az iskola nem tudott kompenzálni és ennek ellenére vonzóvá tenni a könnyűipari képzést.  A tanulók számára hátrányt jelent ma a könnyűipari szakmákat választani. Mi lesz egy-két év múlva, ha a képzés ellaposodik. Teljesen átadjuk a teret a silány minőségű keleti árunak?
A foglalkoztatást nem tudja az ország megoldani nagyüzemek révén, szükség van az öngondoskodásra, a diákok számára a szakmák tanítását olyan módon kell megtanítani, hogy képesek legyenek saját kisvállalkozásukat is elindítani.? Hallottuk még egypár évvel ezelőtt. A gazdasági recesszió folytán szakmák szűnhetnek meg és veszhetnek el, mert amíg nincs üzem nem lesz képzés? – majd azért nem lesz üzem mert nincs képzett szakember.
Olvasom:-„A magyar foglalkoztatáspolitika átfogó értékelése az Európai Foglalkoztatási Stratégia kontextusában, az elmúlt öt év tapasztalatai alapján”   2005-ös tanulmány melynek egyik prioritása a nők és férfiak egyenjogúságának előmozdítása. A foglalkoztatáspolitika a már azokkal a szakmákkal, kompetenciákkal gazdálkodhat majd, a jövőben, amit az oktatáspolitika előkészít számára. A nők esetében a szakmaválasztás különösen meghatározó lehet, hiszen nem feltételezhető, hogy gyermekvállalás után a minden család tudja vállalni, hogy az anya egy másod, vagy harmadik szakmát szerezzen az elhelyezkedési esélyek javítása érdekében. Abban az esetben ha túl sok munkavállaló rendelkezik ugyanazokkal a szakképesítésekkel, nem sok választási lehetőség adódik számukra, és valószínűleg csak a munkanélküliek számát fogják gyarapítani. Nem lenne jó, ha csak kereskedőkre és egészségügyi dolgozókra lenne szükség a jövőben. A nők és férfiak egyenjogúságát csak úgy lehet megteremteni ha a nők is teremthetnek maguknak egzisztenciális biztonságot. A tíz hiányszakma előre vetíti a jövőben nők hátrányos helyzetét? Azt jelenti női munkaerőre a jövőben nem lesz szükség? – ill. a női munkaerő nem fontos annyira hogy ösztöndíjjal ösztönözzék tanulásra a lányokat.
A dolgozók mobilitása is egy divatos és kedvelt téma. Hol vette figyelembe valaki a mobilitást akkor amikor a 10 hiányszakmát megyékre lebontotta? Nem arra predesztinálja vajon a munkavállalókat ez, hogy lehetőleg a környezetükhöz közel levő üzemekben helyezkedjenek el?
A szakiskolákban jelenleg harc folyik a tanulókért. Természetesen ez élet-halál harc, a túlélésért. Milyen szakmát fog indítani az iskola? Természetesen olyant ahova a tanulók szívesen jelentkeznek. A tanulólétszám iskolafenntartó erő.
Tehát milyen mértékben befolyásolja a szakmaválasztást a hiányszakmák megjelenése? Teljes mértékben.
Abban az esetben ha nem ekkora volumenű különbség lenne a pénz összeg között ami a hiányszakmák és a nem hiányszakmák között jelenleg van, egy egészségesebb motiváció esetén a tanulók számára elgondolkodtató lehetne, hogy megismerjék a szakmákat és így döntsenek. A gyakorlat azt mutatja, hogy a 2. évtől már nem szívesen kötnek tanulószerződést az üzemek. Tehát nem kapnak ösztöndíjat a tanulók, mert nem kötnek velük tanulószerződést.
Dolgozatom írásakor, a könnyűipar helyzetét vizsgáló tanulmányok után kutattam, ám sajnos az utóbbi öt évben még elemzést sem találtam arról, hogy hol tartunk most. Meggyőződésem, hogy ha a szakmastruktúra beszűkül, majd érkeznek keletről varrónők és bőrdíszművesek, bőrművesek is, akik átveszik a helyünket. Nem szeretném ha így lenne, és nem csak önös érdekből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése