Oldalak

2013. november 2., szombat

Intelligens textíliák


A blogokat olvasva, feltűnt nekem, hogy a „digitális nemzedékért” aggódtok. Tanulóink internet függőek, nem ismerik a szemkontaktust, csak a képernyőre merevednek, verbálisan nem beszélgetnek egymással. Gyerekeim az egyik szobából a másik szobába cseteket küldenek egymásnak és úgy kommunikálnak. Az iskolában a dolgozatok egy része nagyon wikipédia gyanus.
Erre jön a további kiszolgálása az igényeknek: az intelligens textília.
Már megtalálható a textíliák azon változatai, amelyekben számítógép internettel, mobiltelefon, mp3 lejátszó és sok elektronikai lehetőség található. A ruhát hordó személy, ezáltal mindig elérhetővé válik. Kaphatók olyan gyerek kabátok, amik nyomkövető eszközzel  vannak ellátva, amelynek segítségével a szülők nem vesztik szem elöl gyermeküket. Repülőgép személyzetének olyan egyenruhát fejlesztettek ki, ami jelzi ha hívja az utas őket.

Mára természetesnek számít, hogy fülünkbe fülhallgatót dughatunk futás vagy közlekedés közben zenét hallgatunk, telefonálunk. Mennyivel kényelmesebb lenne vezeték nélkül megoldani ezeket. Erre a problémára kínálnak megoldást az anyagba szőtt elektromosságot vezető szálak és létezik ma már kelmébe hímzett billentyűzet is. Nem kell magunkkal cipelni semmit, hiszen ruhánkkal együtt magunkon viseljük kellékeinket.
Futás közben nem csak zenét hallgathatunk, hanem az beépített érzékelők figyelik pulzusunkat, vérnyomásunkat majd az adatokat továbbítják egy távoli számítógépbe, ami feldolgozza és kiértékeli az adatokat.
GPS-üket sem kell magukkal hordozniuk a kirándulóknak, mert ennek is van ruhába épített változata, sőt az áram miatt sem kell aggódni egy napelemekkel felszerelt kabátban vagy fürdőruhában. Az elemek energiával látják el a beépített „kütyüjeinket”.
Létezik már intelligens táska, ami figyelmeztet ha otthon felejtetted a lakáskulcsodat, telefonodat, mert képes arra, hogy az egyes tárgyakat rádiófrekvenciával azonosítsa.
Ezek után kérdésem: Mit fogunk a tanulóval kitetetni a tanári asztalra az érettségi vizsga megkezdése előtt? ….
folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése