Oldalak

2013. november 10., vasárnap

Intelligens textíliák


Utolsó blogomban arról írok, hogyan használható fel orvosi célokra az intelligens textília.
Az elektromos tulajdonságok hasznosításának az elsődleges funkciója mégis csak a védelem, mint ahogy a ruházat eredeti célja is az volt - az emberi test hőmérsékletének szinten tartása, a hővédelem. Ja, hogy már ezen túl vagyunk…
Mit is tudunk ma védeni?
 Például vannak már olyan ruhadarabok, melyek képesek figyelmeztetni az embert, ha valamilyen testi elváltozás vagy belső szervi elégedetlenség lép fel, mint például magas vérnyomás, szívritmus zavar. Nem csak sportolás közben hasznos, de idős betegek megfigyelése lehetséges a egész nap folyamán, probléma esetén pedig a ruha riasztja az orvost. A beteg esetleg még nem is érzékeli a bajt, de az orvos már tud róla.

Túlélést képes segíteni az a textília amelyik képes lenne a verejtéket ivóvízzé alakítani. Katonai célra kifejlesztettek olyan trikót, amelynél a beszőtt elektromos vezető szálak segítségével azonnal meg lehet állapítani, ha a viselőt találat érte és azonnal meg lehet állapítani a golyó behatolási helyét, ezzel gyors segítséget adva az életmentéshez. Ilyen trikót használnak a rendőrök és a tűzoltók is.
Jelző trikók már készülnek csecsemőknek is, amelyek ellenőrzik a csecsemő állapotát és így  megelőzhető a hirtelen  csecsemőhalál.

Fejlesztés alatt van annak megvalósítása, hogy baleset esetén töréskor az anyag megszilárdul és olyan hatást érnek el vele, mintha gipszbe rakták volna a törött testrészt. Újonnan kifejlesztett védőruházat a „viselhető légzsákokkal” ellátott ruha, amelyek szinte észrevehetetlenek, de baj esetén egyből kinyílnak, elkerülhetővé téve így a nagyobb sérüléseket.
Terveznek bőrproblémák gyógyítására alkalmas kollekciókat. A bőrbetegségeket úgy tudnák kezelni, hogy a ruhába beépített nanokapszula segíti a bőr regenerálódását, vagy az anyag átitatott változata a bőr felszínével érintkezve hatóanyagot juttat bőrbe. A gyógyszeripar figyelmét is felkeltette - hasznos funkció lehetne, hogy a kötszerek is alapból tartalmazzák a gyógyító hatóanyagokat.
A ruháknak megelőző rendeltetést is szánnak. A textilkutatás további területe az ibolyántúli sugarak elleni védelem. Olyan testápoló anyagokat vinnének a textíliába, amely a bőrrákot okozó káros sugaraktól megóvná az embert, így csökkentve a bőrrákos megbetegedések számát. Megelőző szerepe miatt már gyermekruházat formájában is hasznos lenne, elkerülve a gyerekek leégését.
Vannak rovarriasztó ruházatok is, melyek nagy szolgálatot tesznek azokban az országokban, ahol fokozott a malária veszély.

És ez már mind napjaink valósága. A kérdés azonban az, hogy mit hoz még a jövő?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése