Oldalak

2013. november 14., csütörtök

Elektronikus tanulás - külcsín és belbecs

Hónapok óta használom egyetemi tanulmányaim miatt a moodle rendszert és az egyetemi e-learning oldalt. Mindenképpen hasznos dolog, hogy van egy felület, amin a tanárok tudják a kapcsolatot tartani a hallgatókkal, vagyis velünk, s képesek gond és kivételek nélkül mindenki számára elérhetővé tenni oktatási anyagokat, segédleteket, jegyzeteket. Nem kell bajlódni e-mailek írásával, csatolmányok nehézkes küldésével, mammutmail-es feltöltésekkel… Elég egy helyre feltölteni mindent! És a problémáim itt kezdődnek. Már a múlt évszázad végén is alig voltak olyan alkalmazások, programok, amelyek ne valamilyen grafikus megoldással próbálták volna áttekinthetőbbé, könnyebben kezelhetővé tenni (adat)bázisukat. A tabletek és okostelefonok elterjedésével pedig még inkább erősödött ez a trend. Ehhez képest az általam ismert, és használt elektronikus tanulásra készített felületek - nem hallgatva az idő szavára - grafikus megjelenítés helyett hagyományosabb, adatbázis-kezelőkhöz hasonlító felületen kínálják a feltöltött anyagokat. Amivel nem lenne gond, ha a tíz-tizenkét elemből, több különböző feltöltött fileból álló egységek könnyen áttekinthetők lennének. De szerintem nem azok. Ha legörgetem az ablakot, egy idő után teljesen elvesztem a fonalat: az anyag elején, végén vagy közepén tartok? Mit láttam eddig és mi az újdonság? No, és ha belépek valahova, jön a teljes kavarodás, a back gomb vagy a reload, és tényleg bogarászhatom újra a 12-es (jobb esetben 14-es) betűvel szedett listában, hogy merre van az arra.
Minden felhasználói felületnek persze nem kell csilli-villi design programnak lennie, viszont ha segíti a tájékozódást, nem mellesleg pedig vonzóbbá teszi az éjjel-nappal tablettel a hónuk alatt járkáló fiatalok, és a digitális kor előtt világra jöttek számára a program kezelését, hasznos és célszerű lenne a grafikus megjelenítés.

1 megjegyzés:

  1. Az új Moodle felülete kínál lehetőséget a különböző eszközökön történő rugalmas megjelenésre. Sajnos maga az egyetemi "dizájn" ezzel nem törődik :(

    VálaszTörlés