Oldalak

2014. május 4., vasárnap

TV helyett beszélgessünk!


A michigani egyetem pszichológusai érdekes eredményre jutottak. Egy kb. háromezer fős mintában felmérték a résztvevők mentális tevékenységét és vizsgálták társas érintkezésük szintjét, vagyis beszélgetéseik gyakoriságát. Oscar Ybarra, a tanulmány szerzője szerint, minél magasabb szintű a társas érintkezés valakinél, annál jobbak kognitív képességei (kortól függetlenül). Vagyis, minél gyakrabban beszél valaki barátaival és minél többször van társaságban, annál jobbak a szellemi képességei. 
Ugyanebben a tanulmányban, három csoportra osztották az embereket és mentális teljesítőképességüket mérték. Az egyik csoport társas érintkezésként 10 percig beszélgetett, a második csoport mentális gyakorlatként keresztrejtvényt fejtett, a kontrollcsoport tagjai pedig egy 10 perces szórakoztató műsort néztek a TV-ben. Ezután a résztvevők kitöltöttek két különböző tesztet, amelyek szellemi tevékenységük sebességét és memóriájukat mérték. Az eredmény: a szellemi gyakorlatok és a társas érintkezés ugyanolyan mértékben növelte a szellemi tevékenység sebességét és lényegesen jobban, mint a TV-nézés. 
A tanulmány szerint joggal feltételezhető, hogy a szociális elszigeteltség intellektuális képességeinkre negatív hatással van. Sajnos Ybarra úr kutatása nem tért ki a beszélgetés sörözés közben memóriafejlesztő hatására!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése