Oldalak

2014. május 15., csütörtök

Szomorú magyar valóság az építőipari munkásokkal szemben

Szeretnék megosztani a Kedves blogolvasóval egy számomra nagyon érzékeny témát, ami régóta zavar a mindennapi munkám során.

Miért nem biztosítanak higiénikus és humánus szociális feltételeket az építkezésen dolgozó munkásoknak? Miért csak a vezetők mehetnek el normális mellékhelységbe?

A mai magyar építőipar még mindig ott tart, hogy a munkásoknak műanyag konténeres WC-t biztosít, abból is a mosdó nélkülit. Foglaljuk össze! Tehát az ember - aki két kezével építi a beruházó által megálmodott épületet - el megy elvégezni a dolgát egy világítás, fűtés és kézmosási lehetőséggel NEM rendelkező műanyag kalitkába, ahol ráadásul a takarítások gyakorisága is a legtöbb esetben a kelleténél ritkább. Nyáron az elviselhetetlen szag, a közel 40-50 ⁰C-os belső hőmérséklet, a szárnyas látogatók, a megnövekedett biológiai kockázat, télen az akár -20 ⁰C-os belső hőmérséklet teszi visszataszítóvá azt a helyet, ahol mindenki intimitásba szeretne vonulni.
 
Egyszerű pár száz Ft / nap bérletű díjú szaniter konténerrel kitűnően lehet a fentebb említett problémát orvosolni. Egyébként jogszabály is előírja a munkáltatók számára a megfelelő feltételek biztosítását, mégis a tapasztalat az, hogy ez nem 100%-osan valósul meg és a megfosztott jogkörű, presztízsű ellenőrző hatóság sem feszegeti ezt a kérdést a helyszíni szemlék során.




Az átfogó és fejlett megoldást nyugat-európiai példákban kell keresni. Az egyik osztrák közepes méretű beruházásnál tapasztalt azt, hogy minden szociális feltételt a generál kivitelező (vagy fővállalkozó) biztosított. Igényesen és minden követelményt kielégítő konténer várost épített ki. A konténervárosban megtalálhatók voltak az alábbiak:
  •           iroda
  •           öltöző
  •           zuhanyzó
  •           melegedő
  •          WC

A különböző létszámmal érkező egyes szakipari kivitelezők (alvállalkozók) előre leadják igényeiket, aminek a generál kivitelező eleget tesz, természetesen nem ingyen megrendelői szolgáltatás keretében a díjak áthárításra kerülnek. A korrektség feltétele, hogy a vállalkozók már az ajánlatadási szakaszban tisztában legyenek a megrendelői szolgáltatás tartalmával és díjával.

A generál kivitelező által nyújtott szociális feltételek előnyeit:
  • folyamatosan tiszta és humánus mellékhelység lenne, könnyebb és jobb tisztálkodási lehetőség;
  • a jogszabályban megkövetelt fűthetőséget, megvilágítást a mobil WC-k nem tudják teljesíteni, viszont a konténeres megoldás igen;
  • nem lenne kellemetlen szagot árasztó, különböző leromlott és megkérdőjelezhető higiénés állapotú „műanyag dobozokkal” teli az építkezés;
  • rendezett építkezés látszatát kelti, ha normális konténer szolgálja ki az igényeket, aminek folyamatos takarítása kontrolálható lenne;
  • csökkenne a területre belépő gépek száma (nem forognának folyamatosan a szippantós autók);
  • generál kivitelező kedvezőbb feltételek mellett tudna a szaniteres cégekkel szerződni -> nagykereskedelmi ár és/vagy többlet szolgáltatás (pl.: napi takarítás stb.)

Jelen írásom butított verzióját néhány nagy magyarországi generál kivitelezőnek (Megrendelőmnek) elküldtem, de sajnos süket fülekre talált. Érthetetlen számomra, hogy Magyarország legnagyobb építkezései figyelmen kívül hagyják ezt a munkavállalóknak (de úgy is fogalmazhatnék, hogy EMBERNEK) járó alapvető jogot, hogy normális körülmények között tudja elvégezni kis és nagy dolgát.

Mail to Széles Ákos


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése