Oldalak

2014. május 15., csütörtök

Piaci igények a megfelelő munkahelyi egészség- és biztonságpolitikáért I. rész

Mottó: „A gazdasági fejlődés nem önmagáért való cél, …az élet minőségének, valamint az életszínvonalnak a javulását kell eredményeznie.”

Az életminőség, az életszínvonal javulása iránti vágy, igény érvényes a munkahelyekre is, ahol ébren töltött időnk döntő hányadát töltjük el. A munkahelyi egészség és biztonság nem pusztán munkahelyhez kötött, hanem széles társadalmi – gazdasági kategória. Ennek komplex jellegével és hiányának következményeivel azonban napjaink Magyarországában még nincs mindenki tisztában.

Munkahelyi egészség- és biztonság nagyvállalati környezetben

A munkavédelem szó hallatán különböző vélemények fogalmazódnak meg a vállalkozókban, vezetőkben. Vannak, akik egy felesleges adminisztratív teherként, illetve költségként élik meg a munkavédelmet. Vannak, akik a balesetek számának csökkentésével azonosítják a munkavédelem fő célját. Kevesen gondolnak bele, hogy a megfelelő munkahelyi egészség- és biztonságpolitika manapság már nem csak a munkavállalók megelégedettségi szintjén, hanem piaci elvárásként is kezd megjelenni. 

A magasabb biztonsági kultúrával rendelkező országhatárokon átnyúló gazdasági kapcsolatokba való beszállítók kiválasztásakor a képességbeli, pénzügyi és minőségügyi szempontokon kívül a biztonsági feltételek meglétére is kiterjed a figyelem. A tőlünk „nyugatabbról” érkező vállalkozásoknál természetes a biztonságpolitika iránti vezetői elkötelezettség, amellyel minden vezető és beosztott munkája során azonosul. Biztonságpolitikájuk kiterjed a beszállítókra, alvállalkozókra is, így feléjük komoly követelményeket fogalmaznak meg, amelyek nem teljesítése esetén rövid idő alatt „feketelistára” kerülhet a beszállító. A feketelistára kerülés esetén a Megrendelő a beszállítóval való további együttműködés lehetőségét kizárja. Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel is, hogy a jogszabályi megfelelést a fejlettebb országokból érkező cégek minimális szintként követelik meg és az esetek többségében az elfogadható biztonsági politikájuk szintje jóval magasabban van. Az országhatárokon átnyúló gazdasági kapcsolatokban kialakult a megfelelő munkahelyi egészség és biztonságpolitika, mint követelmény, amelynek való megfelelés hiánya esetén az üzleti kapcsolatrendszerből való kirekesztés lehet a legsúlyosabb következménye. A beszállítóknál az ilyen jellegű következmény végzetes kimenetelű lehet. 



Mail to Széles Ákos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése