Oldalak

2014. május 17., szombat

Dihidrogén-monoxid

Mai alkalommal egy komoly vegyületről szeretnék írni, melynek jelentőségével nem mindenki van teljesen tisztában.

Egy erősen korrozív vegyületről van szó, mely például a savas esők egyik legfontosabb komponense. De zárt urbanizált környezetben is nagyon jelentős az előfordulása, mosás és fürdés után jelentős mennyiséget bocsátunk a csatornába, mely aztán a tisztítótelepeken gyűlik össze, ahol a költséges kezelés ellenére is a mennyiség nagy része végül élő vizeinkbe kerül, tovább növelve az esők által oda jutott mennyiséget. Ezt persze a halászat során kiemelt halakkal végül az étkezőasztalunkra juttatjuk, de ne gondoljuk, hogy csak a halakkal járunk így! Az esőzések miatt a növényeink, és a takarmányon és itatáson keresztül haszonállataink szervezetébe is beépül, melyet így végső soron mi magunk is elfogyasztunk.

Milyen veszélyeket rejt magában ez a vegyület?
- Nem túl nagy mennyiségben belélegezve fulladást okozhat.
- Korrozív, nagyon intenzíven károsítja a fémeket.
- Penészeket táplálja, korhadást okozva ezáltal.
- Szervezetünkben segíti a méreganyagok továbbítását.

Más veszélyes tulajdonságai is vannak, nem csak élettaniak, például a téli utakon a jég felületének csúszósságáért is ez az anyag felelős, földcsuszamlások esetében is talajlazító hatása a fő felelős.

Lehet-e védekezni ellene?

Van néhány anyag amiben kisebb a jelenléte, de ezeknek sajnos más káros hatásai vannak. Ilyen például a viszonylag tömény vodka, mely harmadannyit tartalmaz, de ott ugye az alkohol hatásai miatt jutunk cseberből vederbe. Zsírban sem oldódik ez az anyag, de az meg hízlal...

Szóval csak óvatosan!

1 megjegyzés: