Oldalak

2014. május 14., szerda

Alternatív...



Kedves Kollégák,

 Egy eléggé megrágott,de talán nem teljesen lerágott csontot osztanék meg …szóval megújuló energia. A mi iskolánkban néhány évvel ezelőtt egy olyan programban vettünk részt, amely egy kicsit helyére tette a témáról kialakult nézeteinket. A „tanfolyamot” Bocsó Imre és Véghelyi Tamás urak tartották, akik Magyarországon úttörői ennek az iparágnak. A tanulókkal együtt alkotott párokban kaptuk a feladatokat. Kaptunk az oktatáshoz napelemtáblákat, invertert, akkumulátorokat. Az elején néhányan a kollégáim közül keverték a frissen tanultakat, tehát napkollektor (meleg víz), napelem (villamos energia). Csatlakozott hozzánk egy másik iskola is ahol épületgépészetet tanítanak…kooperáltunk, tehát ők a keményforrasztást mutatták meg, mi meg nekik a mérést.
Amit érdemes lényegként kiemelni, hogy a napkollektor, illetve a hozzá kapcsolódó rendszerek költséghatékonyabban üzemeltethetőek, mint a napelemesek.
Néhány százezer forintból ki lehet hozni napkollektoros rendszert, ami igen hatékonyan segíti a beépített pl: gázkazánt. Nyáron nincs gond a meleggel, a használati meleg vizet teljes egészében adhatja a kollektor. Télen pedig nem mindegy, hogy a gázkazánnak a 4°C-os vizet kell melegítenie vagy 15-20°C-osat.
A napelemes rendszerekről csak annyit, ha egy családi ház teljes energiaellátását ily módon szeretnénk biztosítani, akkor kW-onként kb. 1 millió forinttal számolhatunk, ez a bekerülési költség. Egy ház esetén, az együttesen fennálló teljesítményigény maximuma kb. 5-6kW, ha nincs klíma. Ez azt jelenti, hogy 5-6 millió forintba kerülne. Ha havonta tízezer forintnyi villanyszámlával számolunk, akkor könnyen belátható, hogy nagyon hosszú a megtérülés ideje. Ha majd mi is nyugati kollégáinkhoz hasonlóan jól keresünk, akkor majd ragaszkodhatunk a környezettudatos elveinkhez…és lesz mindannyiunknak, akkor is, ha soha nem térülne meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése