Oldalak

2013. december 11., szerda

On / Off line

Online avagy Offline avagy mi az egyik és mi a másik?

 Mandácskó Zoltán
 
Online: "A nyitott, közvetlen, on-line (kapcsoltan, élőkapcsolatban, élőben, a hálózathoz csatlakoztatva), interaktív kommunikációs rendszereknél valós időben a kommunikációs felületek révén van kölcsönös cselekvés az ember és a gép között. Közvetlen hálózati összeköttetés melletti működésmód jelzője (pl. távoli adatbázisban való keresés, állomány letöltés). Általánosabb értelemben is használják mindenféle, hálózaton végezhető tevékenység vagy azon keresztül elérhető szolgáltatás jellemzésére (interaktív tévé). "(Sulinet)
 
 
Offline: "A zárt kommunikációs, off-line (jelentése hálózati összeköttetés nélkül, kikapcsoltan, letöltve, tárolva) rendszereknél közvetett az együttműködés. A számítógép nincs hozzákapcsolódva a globális hálózathoz. 'Élő' hálózati összeköttetés nélkül végzett számítógépes tevékenység jelzője (pl. előzőleg letöltött információk, elektronikus levelek stb. olvasása, nyomtatása vagy szerkesztése)." (Sulinet)
 
 
 
Az üzenet és a visszacsatolás iránya nem olyan egyértelmű online mint az offline kommunikációban. A tömegmédiánál a megbízók, alkalmaznak egy közvetítőt, médiumot, akik az üzenetet a fogyasztóknak átadják, mire a fogyasztók adnak valamiféle visszacsatolást. Mint ahogy írtam az online világ sokkal összetettebb. Itt lehetőség van több irányú kommunikációra és lehetőség van azonnal visszacsatolásra is. Az online kommunikációban csak aktív résztvevők vannak, míg az offline-nál csak passzívak.

 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése