Oldalak

2013. december 8., vasárnap

"Gyümölcspiac"

Az egyik óravázlatom elkészítése közben azon töprengtem, hogy hogyan is lehetne az adott anyagrészt egy kicsit feldobni, egy kicsit érdekesebbé tenni. Mindig igyekszem valami kreatívabb dolgot is vinni a száraz gazdasági témákba: akár rendhagyóbb szemléltetési móddal, vagy valamilyen kézzelfoghatóbb feladattal, játékkal. Az interneten nézelődtem megfelelő gazdasági játékot keresve, amikor rátaláltam a „Gyümölcspiac” című játékra.
Ez egy online játszható játék, amelyet a tanár indíthat el, majd egy kulcs (számsor) megadásával a diákok is csatlakozhatnak a játékhoz.
A játék megkezdése előtt a játékszabályokat érdemes áttekinteni. A játék során a diákok egy-egy kereskedő bőrébe bújhatnak. Azonos tőkével indulva a cél a lehető legnagyobb bevétel elérése. A játék több körből áll, adott játék esetén a körök számát és hosszát a tanár adhatja meg. A kereskedőknek minden körben dönteniük kell a nagybani piacon vásárolható gyümölcsök mennyiségéről, valamint az eladási árukról. A játék szabályaiban rögzített elvek szerint a vevők először a legolcsóbb termékeket veszik meg, majd ezt követően a drágábbakat. Ha valakinek felesleges készlete maradt, a következő körben még eladhatja, a későbbiekben már nem. Áregyenlőség esetén a vevők a frissebb árut választják.
A játék során minden kör végén megtekinthetők az eredmények: a kereskedők láthatják, hogy hány kiló gyümölcsöt tudtak a megadott árakon eladni, látják saját összbevételüket, illetve a konkurencia bevételeinek alakulását is. A versenyről a játék grafikont is vezet a játékosok számára körről-körre, amelyen láthatják, hogy hogyan alakulnak a bevételek a piacon.
A játék lényege, hogy mindenki maga dönthet az árról és arról, hogy milyen mennyiségű áruval jelenik meg a piacon. Az eladott/eladható mennyiségek adott árak mellett a többi játékos döntéseitől is függnek, így a viszonyok és árak a körök során folyamatosan változnak. A játék így bepillantást enged a piac változásaiba, a piaci mechanizmusokba.
Játék elérhetősége: http://www.penziskola.hu/content/csapatjatekok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése