Oldalak

2013. december 13., péntek

Ismét virtualizáció


Itt a blogon olvastam korábban egy virtualizációval foglalkozó bejegyzést, ami leginkább az operációs rendszerek virtualizációjával és annak előnyeivel foglalkozott. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy létezik másféle virtualizáció is, amellyel nagyvállalati szinten komoly összegeket lehet megspórolni.
Rohanó világunkban minden ami körülvesz bennünket, roham léptekkel fejlődik, így nincs ez másként az informatikával sem: egyre újabb és újabb technológiák jelennek meg nap nap után. A gépek fizikai határainak kihasználtsága már a határokat súrolja, az újabb és újabb gépek megvételének csak az emberek és a cégek pénztárcája szabhat határt. A korábban megszokott nagyvállalati informatikai rendszerek felépítésében az 1 az 1-ben való megfeleltetés volt jellemző, azaz egy alkalmazás/szolgáltatás egy fizikai gépen futott, ezzel lekötve annak összes rendelkezésre álló erőforrását. A gyakorlatban azonban ez az esetek 70-75%-ban pazarló és költséges beruházásokat vont maga után, mivel így nem minden esetben használták ki teljesen ezeket az eszközöket.
Erre a jelenségre jelentett történelmi áttörést az úgynevezett virtualizáció. A technológia használatával többé már nem az 1 az 1-ben megfeleltetés a jellemző, hanem az 1 az n-nek megfeleltetés. Ily módon egy dedikált szerveren kettő, vagy akár több szerver is fut. Természetesen itt is vannak határok, amelyeket a virtualizációs réteg szab meg. Mégis hatalmas költségcsökkentést jelet a fizikai gépek vásárlására nézve, hiszen a technológia alkalmazásával a korábbival ellentétben sokkal hatékonyabban lehet kihasználni a rendelkezésre álló erőforrásokat. Több szoftver fejlesztő cég kínálatában szerepel ilyen típusú eszköz, például a Microsoftnál a Hyper-v, vagy a Vmware sokszínű termékpalettáján szereplő termékek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése